lørdag den 27. februar 2021

Valby Tidende nr. 96, juli-december 1876

Besørgelsen af postsager i landdisttrikter ved København.

Der er tidligere iværksat en ombæring for postvæsenets regning af postsager til Strandvejen, og en lignende ombæring to gange daglig vil i dag blive sat i gang i de øvrige dele af det til Københavns udenbys postdistrikt grænsende landdistrikter på følgende måde: --- 4) Fra Valby Brevsamlingssted (København K) i byen Valby med Carlsbergvejen som yderste grænse.
(Dagbladet (København), 1. juli 1876).

Anholdelse

For omtrent 8 dage siden blev der i en ejendom i Falkoner Alle stjålet en frakke. Da nogle samme sted arbejdende folk omtrent på den tid frakken savnedes, havde set og talt med en slagtersvend fra Valby der gentagne gange har været straffet for tyveri, og da den pantelåner hos hvem det viste sig at frakken samme dag var pantsat, opgav at en person hvis signalement nøje passede på slagtersvendens, havde indleveret frakken, blev slagtersvenden efterlyst og anholdt af politiet i Helsingør. Han søgte som sædvanlig at unddrage sig straf  ved benægtelse, men da pantelåneren bestemt genkendte ham, vedgik han at være tyven, og det er at antage at han har begået ikke så få andre ulovligheder siden han forrige gang efter udstået forbedringshusstraf atter kom på fri fod.
(Nationaltidende, 11. juli 1876)

Vore byggeforhold

Af A. J. og A. J.
(Artiklen beskæftiger sig med byggespekulation og byggeloven af 17. marts 1856 om kontrol med alle byggeforetagender i København og forstæder. Loven blev revideret 1871. Den gjaldt indenfor Tuborg op til Nordbanen til Lygten, Classenske Legatboliger, udenom Frederiksberg By og Have samt Søndermarken, Carlsbergvejen til Kalvebod. Herefter beskæftiger artiklen sig med det som lå udenfor:)
---Det vil med andre ord sige at Utterslev, Sundbyerne og Valby allerede nu er Københavns forstæder, og om få år vil de være indlemmet i byen, hvis ikke nogen større ulykke rammer denne.
Det ligger i sagens natur at de yderste punkter af en by ikke kan opvise elegante bygninger, fordi så godt som udelukkende fattige folk opslår deres bopæl der ved siden af fabrikkerne. Men fordi bygningerne er tarvelige, er der ingen grund til at overlade deres arrangement i terrænet til den enkeltes forgodtbefindende, ligeså lidt som der er nogen grund til at forsømme ethvert tilsyn med deres opførelse. Ja, når alt kommer til alt, ville det være i sin orden om loven påbød at alle bygninger i hele Danmark skulle være således opførte at de nogenlunde garanterer mod sammenstyrtning, mod usundhed og mod brandfare, samt at deres arrangements ingensteds må hindre samfærdslen eller ligefrem støde skønhedssansen. Mere er det vel man fordrer af den københavnske bygningslov?
Spørgsmålet om at flytte kontrollinjen kan altså kun være et tidsspørsgmål hvis besvarelse enkelte interesserede kunne ønske udsat i en ubestemt fremtid, men hvis hurtigst mulige afgørelse ville gavne hele byen. Nogle få antydninger er tilstrækkelige til at stille læserne klart for øje hvilken mislig indflydelse på hovedstadens udvikling den nuværende kontrollinjes fastsættelse har udøvet. Hvis nemlig København vedbliver med at udvide sig, vil Valby Gade om kort til være hovedgaden i en af den store bys forstæder. Det er en højst ussel hovedgade. --- Ganske vist vil kontrollinjens flytning ikke uden videre kunne foretages ved et pennestrøg. Til en vis grad vil flytningen nødvendiggøre en omordning af tilsynet, men da en sådan omordning hvis nødvendighed af andre grunde vi nedenfor skal påvise, ikke medfører udgifter eller griber synderlig ind i andre forhold, er den ved bygningslovens revision slet ikke til ulejlighed.
---
Men man burde ikke tøve med at foretage udvidelsen, for vi er allerede i den elvte time. Utterslev sanker stadig proletariatet sammen; Valby breder sig ud på sine marker, og Sundbyerne huser i deres hytter med hver dag flere fabriksarbejdere. Her må gøres rent! Her må tages fat straks, for at smudset ikke skal få overhånd! Dersom man ikke får søvnen ud af øjnene, vil vi eller vores sønner komme til at betale gildet under form af dyre ekspropriationsomkostninger.
(Nationaltidende, 3. august 1876. Forkortet).

Gamle Carlsbergvej 16 "Faxehuset" (huset er bygget af Faxe Kalksten). Huset blev bygget til I. C. Jacobsen kompagnon Erhard U. Krogsbølle indtil 1881. Han flyttede pga. konflikten mellem I. C. og Carl Jacobsen. Den er blevet ombygget adskillige gange. Dengang eksisterede der en tunnel mellem huset og Gamle Carlsberg. Foto Erik Nicolaisen Høy

Vold mod en ledvogter m. m.

Om aftenen den 3. marts kom karlene Christen, Ole og Gustaf i en meget beruset tilstand gående ad vejen fra Valby til Vigerslev. Da de kom der hvor vejen skæres af vestbanen, fandt de barriererne lukkede, fordi der ventedes tog. Trods ledvogterens forbud gik de ind på banen, hvor Ole fravristede ledvogteren en stok med hvilken han efter karlenes forklaring truede dem, hvorefter Ole bibragte ledvogteren et slag i hovedet mens Christen greb fat i ham og trængte ham ud fra banen. Der blev tilføjet ham i 1½ tommer langt, men ikke farligt sår i hovedet og en betydelig hævelse ved det venstre øje, hvorhos den ene kind blev øm og viste underløbet blod, men læsionerne ville ikke efterlade følger for hans fremtidige helbred. Under den ved søndre birk anlagte justitssag er de tre karle hver blevet dømt til en bøde af 16 kr, og da det måtte anses for givet at det nævnte sår var frembragt ved det slag som var bibragt ledvogteren af Ole, blev denne endvidere dømt til simpelt fængsel i 5 dage og til at betale ledvogteren 40 kr. i erstatning for næringstab og lidelser.
(Folkets Avis - København, 17. august 1876)

Mødet i Valby Kro.

Vi henleder opmærksomheden på det offentlige møde som efter omstående avertissement vil blive afholdt i Valby Kro tirsdag den 22. august kl. 8 om aftenen, og hvis mål er oprettelsen af en kvindelig forening i Valby.
(Social-Demokraten, 20. august 1876).

Et socialistisk møde i Valby Kro.

Der afholdtes tirsdag aften, havde samlet en talrig tilhørerskare (ca. 400), hvoraf størstedelen vel nærmest var kommet af nysgerrighed efter at se og høre borgerinde, baronesse Liljenkrantz der imidlertid ikke gav møde. Efter at hr. Giessing og borgerinde Andresen i mere end mådelige foredrag havde udtalt de nok så bekendte anskuelser, forlangte forsamlingen at hr. typograf Løber der var til stede, skulle have ordet, hvilket først efter megen møje indrømmedes af dirigenten. Hr. Løber udtalte sig om arbejdersagen fra sit standpunkt, jævnlig afbrudt af en lille skare socialistiske borgerinder der ikke hyldede hr. Løbers karakteristik af baronessen. Da hr. Løber anden gang forlangte ordet, ville dirigenten ikke give ham det, førinden flere socialistiske talere, der øjensynlig forsøgte at hale tiden ud, havde udtalt sig, hvorfor hr. Løber anmodede de af forsamlingen der ikke hyldede de udtalte anskuelser, til med sig at forlade salen, hvilken efter afsyngelsen af “Dengang jeg drog af sted” blev efterkommet af majoriteten. Et øjeblik derefter var socialisterne forsvundet fra salen, og hr. Løber holdt under levende tilslutning et længere foredrag for en talrig forsamling. Mødet sluttedes med hurraråb for kongen, Danmark og den besindige arbejder 
(Dagens Nyheder, 24. august 1876)

Mødet i Valby.

Tirsdag aften blev afholdt et offentligt socialistisk arbejdermøde i Valby Kro. Medlem af hovedbestyrelsen Gissing, åbnede mødet og indledte diskussionen med et foredrag hvori han på en klar og overbevisende måde udviklede de socialistiske grundprincipper og berettigelsen af vore fordringer til det bestående samfund. Foredraget, der varede ca. 1 time, hørtes med stor opmærksomhed af den omtrent 160 personer store forsamling, hvoraf ikke få kvinder.
Foredraget suppleredes af madam Andersen der særlig påviste kvindernes slette stilling, og fremstillede nødvendigheden af disse aktive deltagelse i arbejderbevægelsen, samt af cigarmager Johnsen, og mødet ville være løbet af på den for vore møder sædvanlige rolige og smukke måde, dersom ikke den vel bekendte typograf Løber havde fået den ide i “salig” tilstand at fremvise sit fysiognomi for forsamlingen og efter fattig evne at kaste smuds på en ikke tilstedeværende af vort parti, hvilket dog ikke vandt anklang hos forsamlingen, hvorefter han gjorde nogle mislykkede forsøg på i høje toner at tale om “gamle Danmarks” fortræffeligheder, hvilket havde til følge at han under forsamlingens latter måtte forlade talerstolen. 
Gissing imødegik derefter Løber på en besindig måde, men straks efter trængte Løber sig op på talerstolen og afbrød Gissing midt i hans tale, for selv at tage ordet. Heri støttedes han med øredøvende tilråb fra de tilstedeværende storborgere og våbenbrødre, hvis bistand han ynkelig havde påkaldt, mens der fra de af tilhørerne som bestod af arbejdere, kraftigt protesteredes mod denne storborgerligt “dannede” måde at føre diskussion på.
Løber forlod nu salen for i forening med en del ligesindede at nyde sin velfortjente broderpart af de 100 halve bajere der af en af Valbys storborgere, hr. købmand Meyer, var udlovet til dem der ville bidrage til at forstyrre mødet. 
Efter at A. W. Hansen og Johnsen hver især havde meddelt forsamlingen forskellige oplysninger om Løbers karakter og virksomhed, der stillede denne person i et interessant lys, hævedes mødet.
Fra flere af Valbys beboere er vi blevet anmodet om at fraråde vore meningsfæller at købe hos den omtalte storborger, hr. Meyer, da hans udgifter til halve bajere upåtvivlelig må fordyre hans varer for kunderne.
(Social-Demokraten, 25. august 1876).

Anholdelser.

To tidligere med flere års tugthusarbejde straffede, for den offentlige sikkerhed farlige personer er i går aftes pågrebet af Københavns Politi, den ene i et hus på Utterslev mark, den anden i en stak ved Emdrup Sø. De er sigtet for nogle i den sidste tid i byens omegn forøvede, til dels natlige ejendomsindgreb, bl.a. et større linnedtyveri på Ny Bakkegård og et sølvtyveri i Valby. Den ene har straks afgivet en uforbeholden tilståelse om at være gerningsmanden til disse tyverier, samt at han har forbrugt de ved kosternes pantsætning indvundne penge i selskab med den anden anholdte, hvem han fuldstændig vil have fortalt at han erhvervede disse penge ved tyveri.
(Dagens Nyheder, 27. august 1876).

Socialisterne i Valby.

En indsender skriver i Folkets Avis: Hr. redaktør! Jeg overværede den 23. august i Valby Kro et af socialdemokraterne indvarslet møde der i en vis forstand intet nyt eller interessant frembød, idet de talende “borgere” og “borgerinder” kun med sædvanlig løshed og letfærdighed fremsatte ubeviste og ubevislige, men særlig for den ene “borgers” vedkommende, hadefuldt påstande, og jeg skulle derfor ikke have ulejliget Dem, dersom der ikke under forhandlingerne var indtruffet en episode der efter min mening bliver til skandale derved at ingen autoritet var til stede for i lovens navn at kræve indbyderne til regnskab og opløse forsamlingen. Efter at først en “borger” meget skarpt og gentagende havde accentueret at socialisterne “ville” en anden regering, en regering efter deres hoved, og at de “ville” passe på den bestående regering at den ikke gjorde revolution, opfordrede på et senere stadium en anden “borger”, efter først at have udstødt de sædvanlige trusler mod anderledes tænkende, alle socialister til at være på deres post, da gengældelsens time nu var for hånden, idet en forestående europæisk krig netop måtte være signalet til med magt at tiltvinge sig (“vi proletarer udgør 80 % af befolkningen”!!), hvad man ønskede. Da derved en tilstedeværende udtalte som sin mening og sit håb at ingen ville række hånden til en revolution, lød det i kor fra socialisterne: jo! jo! det vil vi” - At ingen rakte hånden i vejret da de blev opfordret dertil fordi man kunne få at se hvem der ville revolution, men at råbene vedblev, vidner jo kun om ynkelighed og fejhed. Er det ikke oprørsk tale, og er det ikke en skandale at sådant kan finde sted uden autoriteternes indskriden, så ved jeg ikke hvad oprørsk tale er, eller hvad skandale er.
(Ribe Stifts-Tidende, 30. august 1876).

Den Socialdemokratiske Forening for Valby og Omegn

afholder offentlig møde tirsdag den 5. september, kl. 8, oplæsning og foredrag.
Entre for ikke-medlemmer 25 øre. Medlemmer fri adgang.
(Social-Demokraten, 3. september 1876).

Det offentlige møde i Valby

er efter vedkommende værts udtalelse blevet forbudt af birkedommer Eberlin (Socialdemok.)
(Slagelse-Posten, 5. september 1876).

Kalvehandel

En slagterenke fra Valby var tiltalt for at have den 25. f. m. mens hun holdt på Nytorv og handlede, af en anden landslagter købt 4 slagtede spæde kalve som hun læssede på sin egen vogn og derefter solgte, uden at hun dog efter sin egen forklaring tog fortjeneste derpå. Hun vedtog at bøde 10 kr. til rettens fattigkasse.
(Morgenbladet (København), 6. september 1876).

Den Socialdemokratiske Forening for Valby og Omegn

afholder møde torsdag den 24. september kl. 8 eftermiddag i Valby Kro. Nye medlemmer indtegnes og kontingent modtages. Lovudvalget bedes at møde.
M. Andresen.
(Social-Demokraten, 14. september 1876).

Til bygningen

har jeg som frivillige gaver modtaget fra fotograf Schulenborg 20 kr. og fra hr. Hansen som indkommet ved et møde i Valby der afholdtes af md. Andresen og Giessing: 24 kr. 25 ører, for hvilke gaver takkes.
Louis Pio
(Social-Demokraten, 1. oktober 1876).

Valby Langgade 30 A. Jensens Gartneri. 

Postgangen til Valby

Herom har vi modtaget følgende:
Tillad mig, hr. redaktør, at oversende medfølgende 6 brevkonvolutter hvilke jeg alle modtog fredag aften den 6. og måtte bøde i alt 72 ører for, fordi du kun var forsynet med 4 øres frimærker. At dette er en stram bøde på en dag, navnlig da jeg om formiddagen også havde måttet bøde 12 ører, vil vist enhver indrømme, og dog er det langtfra første gang og bliver vel heller ikke sidste gang, at jeg må udrede den dersom ikke det højtærede postvæsen vil lytte til vores klage herude fra. Som De ser, hr. redaktør, er brevene fra folk i højst forskellige livsstillinger, og det må altså forundre at så mange forskellige alle er i den tro at breve til Valby er fuldt frankerede med et 4 ørers mærke. Dette er imidlertid ikke så forunderligt, hvilket vil fremgå af at fx Utterslev By der blev inddraget under et udenbys postdistrkt samtidig med Valby, er så heldig stillet at breve dertil er tilstrækkelig frankeret med et 4 ørers frimærke. Det samme har i over 3 år været tilfældet med Sundbyerne på Amager og er sandsynligvis - derom ved jeg dog i dette øjeblik ikke noget aldeles bestemt - også tilfældet med Strandvejens udenbys distrikt, så at det kun er os stakkels valbyere, der er stedmoderligt behandlet, hvilket det øvrige publikum jo umuligt kan ane, endsige vide. At dette er urigtigt, ja ligefrem uretfærdigt, tillader jeg mig at mene, og er derfor så fri atter at bede Dem, hr. redaktør, om tilladelse til gennem Deres ærede blad at rette den opfordring til vedkommende autoritet, at den ophæver det interdikt der hviler på os, og lader os ske lige ret med andre.
Deres ærbødige
Valbyboer.
(Folkets Avis, 16. oktober 1876).

Valby Skole

Valby nye sogneskole indviedes torsdag den 12. oktober på en festlig måde. Sognepræst, pastor Evaldsen, overgav bygningen til den bestemmelse under Herrens velsignelse og med gode ønsker om at som bygningens opførelse og udstyring havde været tidssvarende, også undervisningen måtte blive tidssvarende, samt at lærernes og lærerindernes løn måtte blive tidssvarende, så at de kunne virke i deres gerning med tilfredshed og uden næringssorg. Før og efter talen afsang børnene en sang som var forfattet i dagens anledning. Denne nye skole er bestemt til pigeskole for Valby Skoledistrikt med 2 lærerinder til at lede undervisningen, medens den gamle sogneskole skal benyttes som drengeskole med 2 lærere til at undervise.
(Folkets Avis - København, 17. oktober 1876).

Aftenunderholdning.

Den socialdemokratiske forening for Valby og omegn afholder en selskabelig aftenunderholdning med bal søndag den 29. oktober, aften kl. 7 hos Carl Hansen, Allegade på Frederiksberg, da hr. Eberlin har forbudt at afholde det i Valby Kro. Den indbyder venskabeligt arbejdsmændenes fagforening fra København såvel som filialen på Frederiksberg med deres koner og børn til at være til stede.
Særlig indbydes borgerinde Liljenkrantz og borger Giessing med kone og børn.
Billetter a 25 ører for herrer, 20 ører for damer og 10 ører for børn fås på følgende steder: hos kassererinde M. Olsen i Valby og hos hr. Hansen, Rolighedsvej 12 på Frederiksberg.
Festkomiteen.
(Social-Demokraten, 28. oktober 1876).

Ny lertøjsfabrik

i Valby er der i den seneste tid ved siden af kroen blevet anlagt en ny lertøjsfabrik under navnet “Kjøbenhavns Lertøisfabrik”, hvor der tilvirkes alt slags lertøj, såvel de hidtil fra Bornholm indførte sager som en hidtil ukendt imitation af det bekendte hollandske lertøj. Fabrikken er anlagt og ejes af hr. Fritz Hoffmann, der har anlagt flere store teglværker her i landet.
(Dags-Telegraphen (København), 9. november 1876).

Aftenunderholdning

Den Socialdemokratiske forening for Valby og Omegn afholder en selskabelig sammenkomst med bal, søndag den 26. november, aften kl. 7, hos hjul- og karetmagersvend B. Olsen, boende hos Købmand Borchsenius, sidste sted i Valby. Meningsfæller fra København med deres damer indbydes venskabeligst.
Billetter a 60 ører for herrer, 40 ører for damer, og derfor fås fri musik og drikkevarer. Billetter fås samme sted hos kassereren.
Bestyrelsen
(Social-Demokraten, 24. november 1876).

Den Socialdemokratiske Forening for Valby og Omegn

afholder søndag den 17. december i sit nye lokale, Jernbanevej 108 B i Valby, en selskabelig sammenkomst med børnebal og juletræ, for at højtideligholde hr. Pios fødselsdag, hvortil fagforeningsmedlemmer med deres familie indbydes. Entre 25 øre for voksne, 10 øre for børn. Det bemærkes at hvert barn vil få en erindring fra det første socialistiske juletræ. Dersom nogen vil skænke gaver til juletræet, kan man henvende sig på følgende steder: hos borgerinderne Jakobsen, Jørgensen og Olsen i Valby, samt hos Andresen, Løngangsstræde nr. 35, 3. sal, over gården. Indgangen åbnes kl. 4
Bestyrelsen.
(Social-Demokraten, 15. december 1876).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar