lørdag den 12. december 2020

Valby Tidende nr. 85, april-maj 1873

Frederiksberg Have og Søndermarken

Da flere spadserende i Frederiksberg Have og Søndermarken medbringer hunde uden tilstrækkelig at agte på at disse ikke besværer andre spadserende eller opskraber i græspladserne eller forfølger svanerne både på landjorden og i vandet hvorved for nylig en svane er bidt til døde, så anmodes alle der medbringer hunde til haverne, om at bevogte disse, da hundene i modsat fald vil blive forfulgte og ejerne draget til ansvar for den udøvede uorden og skade.
Endvidere erindres de spadserende om ikke at gå på græsplænerne, plukke blomster, bryde grene af træerne, skrive på borde og bænke osv., som vansirer haverne og pådrager overtræderne af fornævnte forbud advarsler og i fornødent fald retslig tiltale.
R. Rothe.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 24. april 1873).

Bazaren til fordel for Valby Asyl

vil blive holdt i Industriforeningens forrige gård, Holmens Kanal 12, 1. sal:
Fredag d. 2. maj førstk.
Lørdag d. 3. maj førstk. og 
Søndag d. 4. maj førstk.
Bazaren vil være åben de 2 første dage fra 11-4 og fra kl. 6-9 om søndagen den 4. maj fra kl. 5-9 eftermid. - Foruden udsalg af de indsendte genstande af meget forskellig art findes der på bazarens konditori, tombola, bortlodning osv.
Om aftenen mellem kl. 7 og 9: Sang og deklamation med velvillig bistand af udmærkede kunstnere.
Entreen betales kl. 11-4 med 16 sk., om aftenen med 32 sk.
Gaver i penge og genstande modtages med taknemmelighed af enhver af undertegnede.
I april 1873.
Gehejmerådinde A. M. Hall, By Bakkegård.
Fru Ville Heise, Kongens Nytorv 5.
Birthe Nielsen, Valby.
Fru R. Steenstrup, Rahbeks Alle 17.
Fru Elise Ploug, Højbroplads 21.
Fru Stockfleth, Landbohøjskole.
Hall, Provst, Pile Alle 1.
Sekretær O. Hall, Ny Bakkegård.
Etatsråd Jetsmark, Vesterbrogade 26.
Gårdejer O. Pedersen, Valby.
Fru Louise Bille, Løngangsstræde 27.
Fru Kogsbølle, Bryggeriet “Carlsberg”
Generalinde Rye, hj. af Gammeltorv og Nygade.
Fru Marie Rovsing, Norgesgade 32.
Forh. rådmand Bülow, Gl. Bakkegård.
Kammerjunker Holten, Gammel Kongevej 41.
Brygger Kogsbølle, Bryggeriet “Carlsberg”.
Etatsråd Stæger, Gammel Kongevej 105
Kommandørinde Bruun, St. Annæplads 20
Kirsten Olsen, Valby.
Fru Elise Ploug, Højbroplads 21
Etatsrådinde Tietgen, kronprinsessegade 30.
Fru Vogelius, Rahbeks Alle 3
Etatsråd Casse, Frederiksberg Alle 37
Justitsråd Holten, Valby.
Gårdejer O. Nielsen, Valby.
Grosserer F. Trier, Gammel Kongevej 15.
(Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 26. april 1873).

En af initiativtagerne bag oprettelsen af asylet, Augusta Marie Frederikke Hall (1816-1891). Gift med politikeren C. C. Hall (1812-1888). Fotograf Carl Peter Hermann Most (1826-1900). Det kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret.

Bazaren for Valby Asyl

åbnes i dag  Industriforeningens forrige gård ved Holmens Kanal. Den optager hele den anselige første sals etage, idet der ikke blot er indrettet udsalg, men også særlige lokaler til blomsterhandel, konditori og de aftenunderholdninger der påtænkes afholdte ved velvillig assistance af flere kunstnere. Lokalerne er smagfuldt dekoreret med blomster og en mangfoldighed af flag, gamle morsomme minder fra studenterkarnevaller genoplives ved en serie af billeder der turde være den morsomste af alle dem der er blevet til ved disse lejligheder. Basaren indeholder et så stort udvalg såvel af prisbillige og praktiske genstande som af luksusartikler og rene kunstgenstande, at den selv i vor bazarrige tid uden tvivl vil gøre sig gældende på en for formålet heldbringende måde. Basaren venter i dag besøg af kongefamilien der har vist foretagendet megen deltagelse og bliver derefter kl. 1 åbnet for publikum.
(Dagbladet (København), 2. maj 1873)

Ds. maj. kongen og dronningen samt prinsesserne har i formiddag besøgt bazaren for Valby Asyl hvor de gjorde ret betydelige indkøb og tilkendegav deres fornøjelse over den smukke ordning og rigdommen af genstande.
(Fædrelandet, 2. maj 1873).

Bazaren til fordel for Valby Asyl

hvis tilblivelse navnlig skyldes gehejmekonferensrådinde Hall, åbnes i dag kl. 1 i Industriforeningens gård ved Holmens Kanal. Lokalet er ved kammerråd, slotsforvalter Zeltners velvillige bistand meget smukt dekoreret, og blandt dekorationerne finder man mange bekendte, morsomme billeder fra Studenterforeningens karneval. Bazaren er meget righoldig, og blandt dens kostbarheder bør fremhæves et par sjældne vaser fra Japan og flere af de på Industriudstillingen prisbelønnede damearbejder. Foruden en tillokkende buffet findes der på bazaren en velforsynet viktualiebutik. I eftermiddag vil der finde en musikalsk-deklamatorisk underholdning sted.
(Dagens Nyheder, 2. maj 1873).

Bazaren for Valby Asyl,

Holmens Kanal nr. 12
for at realisere ved salg til nedsatte priser og eventuelt ved auktion de uafhændede genstande holdes ovennævnte Basar åben tirsdag den 6. maj fra kl. 1 til kl. 9 aften. Entre 16 sk.
(Dagbladet (København), 6. maj 1873).

Bazaren til fordel for Valby Asyl har givet en indtægt af omtrent 3.500 rdl.
(Fædrelandet, 8. maj 1873).

Basarers forhold til næringsloven.

Fra Indenrigsministeriet er der under 19. april udstedt følgende skrivelse til komiteen for afholdelsen af en bazar til fordel for Valby Asyl: I et hertil indkommet andragende har komiteen anholdt om tilladelse til ved en bazar der agtes afholdt her i staden i begyndelsen af næste måned til bedste for en påtænkt asylbygning i Valby, at afhænde de til dette formål skænkede genstande. I anledning heraf skulle man til behagelig efterretning tjenstlig melde at ingen næringsadkomst er nødvendig, såfremt der fra bazaren kun sælges genstande som er skænket i det øjemed, for hvilken bazaren afholdes. Dersom derimod andre genstande agtes solgte ved den omhandlede basar, anser Indenrigsministeriet sig ikke for bemyndiget til at meddele tilladelse hertil, og under den nævnte forudsætning vil det derfor være nødvendigt at et medlem af komiteen erhverver borgerskab eller næringsbevis på detailhandel, idet forholdet da bliver det, at det pågældende komitemedlem lader bazaren afholde og skænker dens udbytte til komiteen i det tilsigtede øjemed.
(De til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 10. maj 1873).

Ildløs

Mandag aften omtrent kl. kvart over otte opstod der ild i den gårdejer Anders Nielsen jun. tilhørende gård i Valby, straks overfor kroen. Uagtet slukningsredskaber såvel fra byen som fra Frederiksberg hurtig kom til stede - vandforsyningen var atter ved denne lejlighed utilfredsstillende - var gårdens 4 længer dog efter en times forløb fuldstændig nedbrændte. Under det langvarige brandforhør som i løbet af gårsdagen blev optaget, blev det konstateret at ilden er begyndt i en udbygning over hestegangen, men i øvrigt fremkom endnu intet yderligere til oplysning.
(Dagens Nyheder, 14. maj 1873).

Opdaget brandstiftelse.

Det er nu lykkedes at finde gerningsmanden til de to sidste ildebrande i Valby, ved hvilke gårdejer Anders Nielsen gård og tømrer Hans Petersens værkstedsbygning er nedbrændte. Forskellige omstændigheder tydede på at en og samme person havde forårsaget begge ildebrande, og at man navnlig havde med en dreng at gøre, og den i byen stationerede politibetjent With rettede derfor særlig sin opmærksomhed på byens ungdom og blandt andet også på en 9-årig dreng der for kort tid siden var blevet overbevist om et tyveri af 10 rd. for hvilke han havde købt et fuglebur mm. Det blev imidlertid oplyst at han begge gange havde været i sit hjem da der gjordes brandalarm, den ene gang endog i sin seng. Da betjenten imidlertid bragte i erfaring at drengen den dag da gården brændte, var set i besiddelse af svovlstikker, og da en af byens købmænd troede at erindre at drengen samme dag havde købt to bundter svovlstikker, to han ham i lørdags ud af skolen og efter en del udflugter tilstod han da følgende: Søndag tiggede han sig i Søndermarken til 2 sk; for den ene skilling købte han sig en kage, for den anden købte han mandag eftermiddag to bundter svovlstikker, hvormed han ville stikke ild. Han boede nemlig for omtrent tre måneder siden i afdøde Kramers hus i Valby, da dette brændte, og siden har han stadig haft lyst til at se ildebrande. Da han ikke kunne have mere end et bundt i sin vestelomme, og hans andre lommer var itu, kastede han det andet bundt fra sig på vejen, gik derpå ind i en hestegangsbygning som hørte til Anders Nielsens gård, hvor han først morede sig lidt med at ride på slangen og derpå strøg en svovlstik af og tændte ild i hele bundtet, hvorved han brændte sin finger, hvoraf der endnu er mærke. Det brændende bundt kastede han ind i den halm der lå på gulvet inde i hestegangen, og løb derpå straks hjem. Ilden hos tømrer Petersen påsatte han ligeledes ved købte svovlstikker idet han krøb op ad en stige, der stod op til huset, åbnede en lem til loftet gennem hvilken han kastede det brændende bundt ind på gulvet der var belagt med spåner, og løb derefter hjem. Hans forældre var i seng, og han klædte sig også straks af så at han lå i sin seng da faderen vækket af brandalarmen, stod op og gik til ildstedet. - For omtrent 20 år siden blev nabobyen Vigerslev hærget af 8 ildebrande der ligeledes var anstiftede af en dreng som ikke kunne modstå lysten til at “se det brænde”.
(Dags-Telegraphen (København), 19. maj 1873).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar