tirsdag den 27. oktober 2020

Valby Tidende nr. 79, 19. oktober-december 1871

Bager

For Valbys og omegnens beboere bekendtgøres at jeg undertegnede fra i dag, torsdag den 19. oktober, åbner min bagerbutik beliggende på hjørnet af Valbys Hovedgade og St. Jørgensgade, med friskbagt og godt hvedebrød og rugbrød, og det skal stedse være min flid ved god og reel behandling at erhverve mig mine kunders tilfredshed og opmærksomhed.
G. Hogresse,
Bager i Valby.
(Dags-Telegraphen (København), 19. oktober 1871).

Ledigt skolelærerembede.

Andenlærerembedet ved Valby Skole i Hvidovre Sogn, som er ledigt, har følgende indtægter: 180 rd i løn, skolepenge c. 35 rd.; Bolig for en ugift og 1½ favn brænde til lærerens eget brug. Den ansættende lærer skal assistere ved sangen i Hvidovre Kirke. Ansøgninger om dette embede bilagte med verificerede genparter af attester om duelighed og forhold, stiles til skoledirektionen i gamle Københavns Amts og tilstiles provst Boisen i Gentofte i portofri breve inden 11. november d. å.
(Roskilde Avis, 21. oktober 1871).

Pige- og drengeskolen
i Valby
optager daglig elever fra 6 til 15 års alderen.
Lektierne gennemgås på skolen
Chr. Lorentsen
Skolebestyrer.
(Dags-Telegraphen (København), 23. oktober 1871).

Retssag om husleje.

Under en ved søndre birks ordinære ret påkendt sag påstod husmand Lars Hansen af Valby den indstævnte Rasmus Gudmandsen blandt andet tilpligtet at betale 22 rd. i husleje for ½ år fra oktober flyttedag 1870 til april flyttedag 1871 af den i hans ejendom værende lejlighed som den indstævnte havde lejet halvårsvis med ¼ års opsigelse, men som han var fraflyttet oktober flyttedag 1870 uden opsigelse og uden at have betalt ¼ års leje, hvortil han efter kontrakten var pligtig. Den indstævnte gjorde gældende at han vel efter at værten havde truet ham med udkastning, hvis han ikke straks flyttede, er fraflyttet lejligheden oktober flyttedag uden opsigelse og uden at erlægge den kontraktmæssige forudbetaling, men at værten ikke derved led noget tab, idet han dels selv en tid benyttede lejligheden, dels tillod en anden mand at indflytte i den 6 uger før april flyttedag d. å. Klageren benægtede at den indstævnte er flyttet efter hans forlangende eller med hans tilladelse. Derimod erkendte han dels at hans to sønner i hans fraværelse havde et slags tilsyn med lejligheden, og som følge heraf i nogen tid benyttede den til sovelejlighed om natten, dels at den nye lejer med hans tilladelse flyttede ind 6 uger før flyttedag, men han gjorde gældende at den indstævntes forpligtelse til at betale husleje ikke af den grund kan bortfalde, hvorhos han bemærkede at lejligheden mens han selv på den anførte måde benyttede den, til enhver tid stod til den indstævntes disposition, og den nye lejer ikke for de 6 uger betalte noget vederlag der kan afkortes i den indstævntes skyld. Retten skønnede nu ikke rettere end at der måtte gives klageren medhold i hvad han i denne henseende anførte. For efter kontrakten var den indstævnte pligtig til når lejen ikke blev betalt til rette tid, straks at fraflytte lejligheden, og da det nu er givet at han ikke har betalt den i kontrakten bestemte forudbetaling, har han tabt sin ret til at benytte lejligheden, idet den omstændighed at klageren gør sin fordring efter kontrakten på lejesummen gældende, ikke findes heri at kunne gøre nogen forandring. Den indstævnte blev derfor idømt efter klagerens påstand.
(Dagens Nyheder, 23. november 1871).

Retssag om udlevering af et barn.

Under en ved Søndre Birks ordinære ret påkendt retssag søgte et ugift fruentimmer en arbejdsmand i Valby til under en daglig mulkt at udlevere et af hende udenfor ægteskab født, 3 ¼ år gammelt drengebarn der ifølge en mellem barnets forældre og den indstævnte indgået kontrakt hidtil havde været i pleje hos den sidstnævnte. Denne påstod sig frifundet idet han til støtte for denne sin påstand anførte at da kontrakten går ud på at barnet imod et vederlag af 100 rd. en gang for alle skal blive hos ham til dets konfirmation, måtte han lige såvel som han er forpligtet til at sørge for det indtil dette tidspunkt, være berettiget til at beholde barnet hos sig så længe, da han i den tid det har været hos ham, i overensstemmelse med kontrakten, har sørget for dets røgt og pleje. Retten kom imidlertid til det modsatte resultat. I kontrakten er det nemlig ikke omtalt hvorvidt plejefaderen skal have nogen ret til at beholde barnet, og det kunne derfor ikke påstås at moderen ved kontraktens indgåelse havde frakaldt den hende tilkommende, naturlige ret til selv at sørge for sit barn, og hun måtte derfor til enhver tid være berettiget til at kunne fordre det udleveret. Den indstævnte blev derfor forpligtet til under en daglig mulkt af 1 rd til amtsfattigkassen at udlevere barnet til moderen.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 3. november 1871).

Mærk.

En rød ko er bortkommet natten mellem den 31. og 1. d. s. på vejen fra Køge til København; den har mrkt. N. på høje lænd. Den der kan give oplysning, bedes at henvende sig til slagter Nielsen, Valby, pr. København imod en dusør.
(Folkets Avis, 4. november 1871).

Bortkommet gris

En gris med afskårne ører er bortkommet fra Ole Hansens losseplads i Valby. For tilvejebringelsen betales en god dusør.
(Københavns Adressecomptoirs Efterretninger, 6. november 1871).

Ejendomssag.

Viktualiehandler A. Trebbien har solgt ejendommen nr. 11 b i Valby til snedkermester P. L. C. Holm for købesum 12.000 Rd.
Handelsmand P. Larsens enke har solgt ejendommen nr. 99 i Valby til købmand P. Olsen for købesum 4.700 rd.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 14. november 1871).

Bagerlærling

En rask og villig dreng kan komme i lære hos bager Hogresse i Valby når han henvender sig sammesteds inden 2 dage.
(Københavns Adressecomptoirs Efterretninger, 17. november 1871).

Cykler - eller volocipeder - var mest for sportsfolk. Men denne annonce antyder dog også et mere alment formål. Hvis vejene ellers var til det. 

Et vejspørgsmål.

Ved udgangen af Rahbeks Alle hvor der før har været en bred og smuk vej, bliver der nu sat et højt stakit der vil indsnævre vejen således at der kun bliver en meget smal gangsti tilbage. Denne vej der er kendt for den smukke udsigt man har derfra, passeres om sommeren af overmåde mange mennesker som besøger Søndermarken, men har især sin betydning fordi det er den nærmeste vej fra Valby for gående til København, og benyttes derfor navnlig af denne bys indbyggere, hvoraf størstedelen hører til den arbejdende klasse der søger deres erhverv i København og derfor morgen og aften passerer vejen. Som stien nu synes at skulle blive, vil den om vinteren med snefald ofte blive aldeles ufremkommelig da den er for smal til at der kan gå sneplov, og i efterårsaftener vil den blive så mærk at den vil være farlig at passere. Det har undret mig at se denne indskrænkning gjort af en privat mand (hr. kammerråd Svenné Langkjer), hvis ejendom grænser til nævnte stykke vej, og mange har vist med mig stået i den formening at dette stykke vej der har henligget således i over mands minde, har tilhørt det offentligt. Jeg har hørt udtale at det skulle være et stykke af den tidligere Køge Landevej der skal have gået her og været aflagt dengang vejen førtes op over Frederiksberg Bakke. Frederiksberg Kommune synes selv at have forudsat at det stykke jord tilhører den da den har anlagt en kloak som efter den nu stedfundne ordning vil komme til at ligge på privat mands grund, og om vinteren har ladet sneplov gå der; jeg håber derfor at den af hensyn til den store mængde mennesker hvis interesser det berører, vil lade sig det være magtpåliggende at komme til klarhed om sagens sammenhæng og eventuelt skride ind imod en uberettiget tilegnelse af grund.
D. 14. november. Vbb
(Dagbladet (København), 17. november 1871). 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar