lørdag den 24. oktober 2020

Valby Tidende nr. 78, august-7. oktober 1871

En falskmøntner.

Lørdag aften den 10. juni d. å. fik den patruljerende betjent på Vesterbrogade øje på et fruentimmer der ilede ud af en urtekræmmers butik og ned ad gaden. I samme nu bankede urtekræmmeren på ruden ad ham, og da han kom derind, fik han at vide at konen havde forsøgt at udgive en falsk tremark, men at hun, da man foreholdt hende at mønten var falsk, lod denne i stikken og løb sin vej. På grund af det forfulgte betjenten fruentimmeret der faldt i sit løb, og derefter blev anholdt samt bragt til stationen. Hun var omtrent stokdøv, men man fik dog ud af hende at hun var gift med en skomager Hahn i Valby, og at hendes mand havde leveret hende såvel den nævnte mønt som tre andre falske tremarker hun havde hos sig. Endnu samme nat begav politiet sig til Valby hvor birkets politi en time forinden ligeledes havde været, da det var anmeldt at konen samme dag havde udgivet falske penge og derfor var blevet anholdt. Skomager Ludvig Markus Hahn blev nu anholdt, og da man i hans lommer fandt 23 falske mønter, dalere, tremarker og marker, gik han straks til bekendelse og tilstod at han, der er født i Meklenborg og som for otte år siden kom her til landet for at hjælpe på sine knappe kår, havde begyndt at lave falske penge af tin, zink og bly. Formene, i alt 7 i tallet, var skjult på fyrstedet, mens hans beholdning af falske mønter, omtrent 40, fandtes skjulte i et hul i gulvet på loftet. Han havde dels ikke været fornøjet med mønternes udseende, dels var han i det hele bange for at komme i ulykke for dem, og det havde derfor været hans hensigt at smelte dem sammen igen, netop dagen efter at konen forsøgte at udgive pengene. I længere tid før han begyndte at forfærdige disse penge, havde han intet arbejde haft og i de sidste dage intet brød til sine tre børn. Under et senere forhør forklarede han at han oprindeligt havde lavet nogle “blydolke” til klinkspil der fandt god afsætning; senere faldt det ham ind at det ville se nettere ud om de havde form af penge, og det var først under arbejdet at det faldt ham ind at de mulig kunne gives ud som ægte. Ved søndre birks ekstraret dømtes manden til 3 års strafarbejde, konen til fængsel på vand og brød i 6 gange 5 dage.
(Folkets Avis - København, 6. september 1871).

Landbrugselev.

For et ungt menneske som har lysts til at lære det praktiske landbrug, er plads ledig til 1. november d. å. på Bjerregaard ved Valby. Han må helst have været ved landbruget et år. Honorar 150 rd.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 2. oktober 1871).

Havekarl.

En sådan kan straks få plads på Bjerregard ved Valby.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 2. oktober 1871).

Annonce for tøjvridere i Berlingske Tidende, 2. november 1869. Tegningen fortæller om tøjvask på det tidspunkt.


Barnepige.

På Bjerregaard ved Valby kan til november en flink pige få plads som barnepige. Hun må helst være fra landet, og uden særdeles gode anbefalinger nytter det ikke at melde sig.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 2. oktober 1871).

Skive-Skydning.

Søndag den 8. oktober agter undertegnede at afholde en skiveskydning om sølvgevinster eller penge. Der skydes på 125 alens afstand. Skydningen begynder kl. 11. Listen ligger til påtegning hos Thomsen, Landemærket 11 og hos undertegnede
H. Jensen
Flaskekroen ved Valby.
(Folkets Avis - København, 3. oktober 1871).

Præmieskydning.

I søndags afholdt gamle Roskilde Amts Skytteforenings 17. kreds (Frederiksberg, Valby og Vigerslev) sin årlige præmieskydning på foreningens skydebane ved Flaskekroen. Der blev skudt 8 skud af hver skytte på 300 alen. - Bedste skytte blev ifølge “Dgs. Nyh.” Chr. Zingelberg med 27 points. En af foreningen udsat miniérriffel blev vundet af kontorist Rathsack med 24 points.
(Roskilde Avis, 4. oktober 1871).

Billig tilleje

I et stort grundmuret sted i Valby kan en smuk stueetage, bestående af 3 rummelige værelser med kakkelovn i dem alle, køkken med komfur, pige- og spisekammer, viktualiekælder og brændekammer fås til leje til oktober flyttedag. Halvårlig leje 45 rd. Man henvender sig i “Carls Minde” ved siden af skolen, i stuen til venstre. Hver time går der omnibus fra kroen som er i nærheden af stedet, og indflytning kan ske 8 dage før flyttedagen.
(Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 6. oktober 1871)

(Carls Minde lå i Skolegade 10 og er nu nedrevet. Den lå ved Spinderiet)

Dårlig andemad.

Hr. Redaktør! Tør jeg udbede mig en plads i Deres ærede blad for følgende klage. Jeg har i forgårs og en gang tidligere købt ænder af valbykonerne på Gammeltorv, men er derved blevet sat i den yderste forlegenhed da ænderne som jeg formoder var blevet fodret med fisk, var aldeles uspiselige. Der er intet ydre kendetegn herpå, det er først når de er i ovnen og begynder at stege, at man mærker fiskelugten. For at forebygge at for mange husmødre derved skulle blive narrede, søger jeg mig den frihed at henlede Deres opmærksomhed på dette forhold. H. S. 

(Folkets Avis - København, 7. oktober 1871).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar