lørdag den 17. oktober 2020

Valby Tidende nr. 77, juli 1871

Selvmord.

Da en dreng fra Valby i forgårs middag kom hjem, mødte der hans øje ved hans indtrædelse i huset et sørgeligt skue, idet hans plejefar afsjælede legeme hang lige for døren. Han ilede straks efter husværten som med flere andre husbeboere kom til stede, men liget var allerede koldt og stift. Den afdøde, der i høj grad var drikfældig, og flere gange har lidt af delirium tremens, har rimeligvis været sig ubevidst da han aflivede sig.
(Dags-Telegraphen (København), 17. juli 1871).


Annonce i Berlingske, 27. juli 1871. Forlystelser og kultur lå tæt på Valbys beboere. Både på Frederiksberg og Vesterbro som de passerede på vej til Staden. 

Retssag.

Ifølge en i “Juridisk Tidsskrift” meddelt og af Viborg Overret afsagt dom er en tiltalt idømt 25 rd. mulkt til vedkommende politikasse for omkring på landet at have forhandlet fjer som han havde indkøbt dels ved Den Grønlandske Handel og hos vildthandlerne i København, dels hos hønsekræmmere i Valby og i mindre partier omkring på øerne.
(Svendborg Avis. Sydfyns Tidende, 18. juli 1871)

Dødsfald

Efter Guds uransalige visdom hensov torsdag den 13. juli min inderlig elskede mand,mine børns altopofrende fader, bagermester Julius Frederik Ferdinand Scharff; dette bekendtgøres for slægt og venner af hans dybt sørgende hustru og børn.
Valby, den 15. juli 1871.
Christiane Scharff,
født Petersen
Begravelsen skal nærmere blive bekendtgjort.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske POlitiske og Avertissementstidende, 18. juli 1871).

Bortløbet lam

Et uldskindslam er bortløbet søndag den 16. om aftenen fra slagter Adler i Valby, hvor det bedes afleveret mod en dusør. Oplysninger modtager gårdskarlen i Slotskroen.
(Folkets Avis, 20. juli 1871)

Skudulykke

Under titlen “Brev fra Hald. IX” den 18. juli berettedes om en firedages militærøvelse, og i slutningen om en artillerist som fik sin hånd skudt af ved at en kanon blev affyret for tidligt. Artiklen fortsætter:
For resten er der en storartet indsamling i gang til fordel for den forulykkede, og man antager at summen der på denne måde vil blive tilvejebragt, vil komme til at udgøre mindst 500 rd. Manden er fra Valby og er gift, men har ingen børn. At hans ulykke har vakt almindelig deltagelse her i lejren, behøver jeg næppe at fremhæve.
(Dags-Telegraphen (København), 21. juli 1871).

Valby Langgade 41 skulle if'ølge bygningsregistret være opført i 1871. Beskeden ser bygningen ud, og aviserne berettede da også sjældent om huset. I 1891 efterlyste ejeren sin hund, en lille, hvid nyklippet silkepuddel med rødgult bånd om halsen - "Jack". Foto Erik Nicolaisen Høy.

Begravelse

For al udvist deltagelse på forskellig måde ved min afdøde mands jordefærd og navnlig for den af hr. provst Hall ved båren holdte trøsterige tale, bringer jeg fra mig og mine børn den inderligste tak.
Valby, den 20. juli 1871.
Christiane Scharff
født Petersen
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 22. juli 1871).

Hvad arrestanten i nedenstående artikel lavede i Nyhavn, skriver artiklen ikke noget om. I Nyhavn var der mulighed for at udvandre til Amerika. Folkets Avis 12. april 1870.


Påkendte sager i Kriminal- og Politiretten:

Da arrestanten S., der var blottet for penge, søndag den 4. i forrige måned omtrent kl. 5 om eftermiddagen opholdt sig i Nyhavn, så han en vogn komme kørende ind i et derværende brænderi. Han gik nu ind i brænderigården hvor han spurgte efter en karl ved navn Peter. Her fik han at vide at kusken på den nævnte vogn var en svensk karl der tjente hos en gårdmand i Valby. Da kusken forlod brænderiet, gik arrestanten efter ham og indhentede ham på Kongens Nytorv hvor han bad kusken om at tage en pakke med til en navngiven person i Valby, hvilket kusken også lovede, hvorfor arrestanten steg op til ham og bad ham om at køre sig til hjørnet af Niels Juelsgade og Holmens Kanal nr. 15 hvor arrestanten steg af og bad ham vente på sig, mens han hentede pakken. Arrestanten kom imidlertid straks tilbage og fortalte at han tillige i dette sted skulle have en del penge, men manglede penge til bytning af en femdalerseddel, hvorfor han bad kusken om at låne sig 3 rd. Denne gav ham nu 2 specier, med hvilke arrestanten begav sig ind i stedet, der havde to udgange, ad porten ved kanalen, hvorimod han lod kusken holde der ventede forgæves i ½ time, mens arrestanten imidlertid havde forføjet sig bort ud af porten i Niels Juelsgade uden at indfinde sig enten med pakken eller pengene. Alt hvad arrestanten havde fortalt kusken, var kun opspind for at lokke pengene fra ham og selv forbruge dem. Nogle dage derefter mens arrestanten gik ad Ladegårdsvejen, mødte han en ham aldeles ukendt tjenestedreng, med hvem han indlod sig i samtale, idet han tilbød ham en tjeneste. Under samtalens løb spurgte arrestanten drengen om hvad klokken var, og da drengen i den anledning trak sit ur op af lommen, snappede arrestanten det fra ham, idet han med et ryk rev urkæden i stykker og løb bort med det, efterfulgt af den bestjålne. Arrestanten beholdt imidlertid uret og pantsatte det, uagtet drengen havde bestræbt sig for at få det tilbage. Det var derhos oplyst at arrestanten uden vedkommende ejers vidende og samtykke havde pantsat en ham lejet frakke. For det anførte af arrestanten tilståede forhold blev han der kun er 19 år gammel, og tidligere straffet for tyveri og bedrageri, nu af Kriminal- og Politiretten i henhold til straffelovens §237 efter samme lovs § 230, 1. led, samt §§ 251 og 253 idømt 6 gange 5 dages fængsel på vand og brød.
(Fædrelandet, 24. juli 1871).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar