Til leje
På Bjerregaard ved Valby lige for Søndermarken, er for sommeren nogle enkelte værelser at få til leje. Adgang haves til en gammel, skyggefuld have. Om ønskes kan fås fuld kost og opvartning. Omnibus passerer flere gange daglig.(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissmentstidende, 2. maj 1870)
Grundejendom
Huset nr. 33 i Valby Hovedgade, især tjenlig for en slagter, er med have og gårdsplads straks til salg mod 500 rd’s udbetaling. Man henvender sig til ejeren, der bor i stedet.
(Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 7. maj 1870).
Sommerlejlighed i Valby nr. 52.
En hyggelig sommerlejlighed på 3 værelser, køkken, brænderum, pigekammer og viktualiekælder samt adgang til en ældre have, på et landligt strøg, er billig til leje. Lejligheden kan også fås for hele året. Anvises fra købmand Borchsenius i Valby eller ved Holmens Kanal 6, i kælderen(Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 7. maj 1870).
Stuelejligheder på 2 til 3 værelser, køkken mm. er straks billig til leje i Valby 101 A.
(Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 7. maj 1870).
Sommerlejlighed i Valby
En proper lejlighed i en bondegård i Valby med 4 værelser, køkken, pige- og spisekammer er til leje for sommeren. Anvises fra Valby Kro.(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissmentstidende, 7. maj 1870)
Hr. Redaktør!
---Når jeg ser stillestående, unægtelig aldeles forrådnet og stinkende vand henstå i grøften langs den gamle jernbanestrækning fra Valby til vel omtrent ved Viktoriagade og ligeledes på siden af den kongelige skydebanes mark, fordi afløbet ved badeanstalten såvel som selve grøfterne ikke er oprensede og muligvis også ikke har tilstrækkeligt fald, så siger jeg til mig selv: ja det ville nok de vedkommende myndigheder sørge for, før det bliver varmt i vejret, for de kommunale autoriteter vil selvfølgelig ikke udsætte beboerne i de tilstødende gader for faren af disse uddunstninger. Det ville jo være en alt for ufornuftig økonomi.
---
(Dags-Telegraphen (København), 15. maj 1870. Uddrag).
En smuk stueetage på 3 høje, lyse værelser, køkken og pigekammer med adgang til en lille blomsterhave, er til leje for sommeren eller for hele året i Valby, ved siden af skolen Carlsminde.
(Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 17. maj 1870).
Påkendte sager i kriminal- og Politiretten:
I oktober måned f. å. anholdt politiet en person der uagtet han kun er omtrent 24 år, allerede har drevet det temmelig vidt på forbryderbanen. Hans navn er Carl August Jensen, og han har tidligere flere gange været straffet for tyveri. Han er født i året 1846 på Fødselsstiftelsen her i staden, og i hans tidligste ungdom tog en herværende grosserer sig af hans opdragelse. Efter at han var blevet konfirmeret, blev han ved foranstaltning af Foreningen af 1837 anbragt på en gård i nærheden af Viborg for at lære landvæsenet. I Jylland forblev han i 3½ år, hvorefter han i foråret 1865 atter kom her til staden, hvor han snart kom i dårligt selskab, begik i forening med en anden dreng et tyveri i Alhambras Teaterbygning og blev straffet med fængsel på vand og brød.Det ubundne liv han havde vænnet sig til, tiltalte ham så meget at han snart begik nye ulovligheder. Allerede det påfølgende år blev han arresteret og overbevist om en stor mængde tyverier; navnlig var han en skræk for alle boghandlere. Det oplystes også at han under sit ophold i Jylland havde til dels ernæret sig ved at betle og stjæle og bl.a. i Aarhus set lejlighed til af en kuffert at tilvende sig et kontant beløb af 150 rd., for hvilke han i nogen tid levede højt, og for samtlige disse forbrydelser blev han allerede i 1866 idømt straf af 2 års forbedringshusarbejde. Efter at have udstået straffen, stjal han påny, og idømtes i 1868 atter forbedringshusarbejde i 18 måneder. Straffene frugtede imidlertid ikke, for fra august måned s. å. har han efter hvad der er oplyst under den nu pådømte sag, begået 17 simple tyverier, dels her i staden, dels på forskellige steder på Sjælland, og derved stjålet genstande til beløb omtrent 125 rd. foruden et mindre kontant beløb; enkelte af disse tyverier er begået i forening med to andre, ligeledes med forbedringshusarbejde straffede personer, Johan Edvard Petersen og Peter Emil Kjøge. Det oplystes under sidste forhør tillige, at arrestanten Jensen under den ildebrand der i juli måned 1865 fandt sted i Valby, af en åbenstående kommode, en kiste han opbrød, har tilvendt sig nogle sager hvis ejere dog ikke har været til at finde. Han har endvidere gjort sig skyldig i løsgængeri, og for samtlige disse forbrydelser er han nu ved Kriminal- og Politirettens dom ikendt straf af 4 års forbedringshusarbejde. Hans medskyldige blev ligeledes anset med forbedringshusarbejde, Petersen i 1 år, og Kjøge i 18 måneder.
(Fædrelandet, 25. maj 1870).
(denne artikel publiceredes også i Skanderborg Avis, med følgende tilføjelse:)
Arrestanten Jensen må anses for en forbryder der er meget farlig for samfundet, og det så meget mere som der fra flere sider, navnlig også fra en anset læges side i København, er gjort flere forgæves forsøg på at bringe ham bort fra forbryderbanen; men disse bestræbelser er blevet dårligt lønnede, og hvis man skal dømme hans sjælstilstand efter hans egne ytringer, synes hans anskuelser at være af en så kynisk karakter, at der næppe er noget håb om hans fremtidige forbedring. Som en prøve hidsættes nogle linjer, forfattet af ham selv under hans seneste arrestation, hvilke er blevet fremlagt under sagen som bidrag til hans karakteristik. De lyder således:
“Nu har jeg stjålet mit hele liv,
Den ting har jeg brugt som tidsfordriv.
Jeg ofte stjal ting som ikke var mig til gavn,
Siden den gang jeg kom herind til København.
Jeg tog for at stjæle og slet ikke mer,
Endnu har jeg vanen at ta’e hvad jeg ser
……..
Jeg lever for kunsten, den frejdige, fri,
Som loven har stemplet med navn: “tyveri”.
Og aldrig i liveet jeg svigter mit navn,
Det er Carl Jensen her fra København”
(B. T.)
(Skanderborg Avis og Avertissementstidende, 28. maj 1870).
Sommerlejlighed.
I tømrer H. Pedersens nyopbyggede sted i Valby er 2 værelser med eller uden køkken at få til leje. Man henvender sig sammesteds i butikken.(Kjøbenhavns Adressecomptoirs Efterretninger, 28. maj 1870).
Kort som viser Alliances placering i forhold til Carlsberg. Firmaet var startet i 1868 som S. Haagensen & Co. og solgte gær og mineralvand og aftappede øl for Bryggeriet Gl. Carlsberg.
Fabriken “Alliance” er flyttet til Valby Bakke.
ved bryggeriet Carlsberg.I København er depot og ekspedition af fabrikkens artikler til dennes priser for fremtiden hos de herrer M. L. Møller & Meyer i Gothersgade, hvor forhandlere altså bedes henvende sig.
(Dags-Telegraphen (København), 30. maj 1870).
"Foreningen af 1837 til forsømte børns frelse" var oprettet af politirettens assessorer. De mødte de ulykkelige børn, når de fremstilledes i retten og måtte dømmes for forskellige forseelser. Børnene anbragtes i privat familiepleje i det fjerne Jylland under sikker opsigt. Efter konfirmationen skaffede man dem en fornuftig beskæftigelse. Arbejdet med børnene finansieredes ved privat indsamlede midler.
I 1869 blev Fabrikken Alliance bygget til mineralvandfabrikation og ølaftapning. Fra 1880 bryggedes også øl (Bryggeriet Alliance) I 1891 gik Bryggeriet over til "De forenede Bryggerier" og mineralvandfabrikken og aftapningsanstalten blev solgt til Gl. Carlsberg. I 1903 stoppede ølaftapningen da Carlsbergs nye tapperi stod færdigt, og fortsatte som mineralvandfabrik. Ejendommen blev i 1913 solgt til Carlsbergfondet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar