lørdag den 15. august 2020

Valby Tidende nr. 68, maj-juli 1869

Ny begravelsesplads.

I Borgerrepræsentanternes møde i går aftes meddelte borgmester Larsen at kultusministeriet har approberet det af kommunalbestyrelsen vedtagne køb af en del af de til Bjerregaard i Valby hørende jorder til anlæg af en ny begravelsesplads for hovedstaden.
(Dagbladet (København), 4. maj 1869).

Borgerrepræsentanternes møde i går aftes kl. 6

Borgmester Larsen gav oplysning om at Kirkeministeriet samme dag havde givet sit samtykke til købet af Bjerregaards jorder i Valby   til en ny kirkegård for København. Men da det havde knyttet dette til nogle få og ubetydelige ændringer i den af kommunalbestyrelsen vedtagne plan for den nye kirkegård (eller rettere i reglerne for den gamle kirkegårds brug), krævede han forsamlingens samtykke til at optage disse ændringer for at købet kunne komme i stand inden den 8. maj, således som aftalen var med sælgeren. Dette vedtoges enstemmig uden omtale. Kl. 8 lukkedes dørene. 
(Fædrelandet, 4. maj 1869).

Albert Rüdinger: Markvej på Vestre Kirkegårds nuværende terræn. 1880. Selv om maleriet er 10 år efter anlæggelsen, fortæller det måske lidt om hvordan der så ud også i 1869. ("Ved Vestre Kirkegårds 100-årsjubilæum", side 7.) 

Den offentligt politiret

afdeling. Assessor Nyholm
Mandag den 31. maj kl. 10
Slagtermester Carl Nielsens hustru Sophie af Valby var tiltalt for at have kørt om med kød i Blågårdskvarteret. Men da hendes mand selv havde slagtet kødet, der tilmed var bestilt, hævedes sagen.
(Flyveposten, 2. juni 1869)

Attenderet hæleri.

En valbykone havde en dag i afvigte januar måned henlagt en sæk med 10 levende ænder i en port på Gammeltorv og aftalt med en handelsmand fra Valby at han skulle tage dem med sig når han kørte hjem. Da hun senere selv kom hjem, erfarede hun at sækken med ænderne ikke var hjembragt, da handelsmanden ikke havde kunnet finde dem, og hun tog derfor tilbage til byen for at anstille undersøgelse, men det lykkedes hende hverken at finde sækken eller ænderne, skønt man havde lagt mærke til at begge dele var lagt fra porten over ved springvandet. Da Maren Jensdatter, Hansens hustru, havde været en af de sidste koner, der forlod torvet, opstod der mistanke om at hun også havde tilvendt sig sækken. Hun forklarede under den sag der herefter anlagdes imod hende at hun havde vel set flere sække ligge ved springvandet, men nægtede selv at have taget den bortkomne sæk og at vide hvor den var blevet af. På yderligere forespørgsel forklarede hun imidlertid at hun samme dag havde købt 10 levende ænder i Frederiksborggade af en ubekendt bonde, bragt dem til sit hjem og slagtet dem samme dags aften. Denne hendes hjemmel blev imidlertid aldeles ubestyrket, og hendes forklaring var i flere henseender vaklende både med hensyn til ændernes antal og den måde hvorpå hun disponerede over dem, og mistanken imod hende var derfor ikke ubegrundet. Men det lykkedes alligevel ikke under sagen at tilvejebringe nogensomhelst oplysning hvoraf der kunne udledes endog blot formodning for at de ænder som den tiltalte hjembragte, var identiske med dem valbykonen havde mistet, og kriminal- og politiretten fandt derfor at det måtte anses for ubevist at den tiltalte med hensyn til de borteblevne ænder har gjort sig skyldig i noget ulovligt. Derimod oplystes det at den tiltalte, efter at hun var kommet i besiddelse af de ænder hun vil have købt, fik mistanke om at sælgeren havde stjålet dem, og at hun desuagtet lagde dølgsmål på besiddelsen, da politiet efterlyste de ænder, valby konen havde mistet, og skønt tilstedeværelsen af et tyveri ikke er godtgjort, måtte denne den tiltaltes adfærd dog betragtes som et forsøg på en hælerisk virksomhed, hvorfor retten dømte hende efter straffelovens § 238, jfr. § 46, til fængsel på vand og brød i 5 dage.
(Dags-Telegraphen (København), 3. juni 1869)

I Valby Kro afholder

Valby Sygekasse-Forening en stor
Fest
Søndag den 6. juni hvortil byens og omegnens beboere indbydes. Haven vil blive dekoreret. Der vil blive oprettet en bazar og tombola, skiveskydning og gevinster, ligesom keglebanen, gyngen og flere genstande er disponible for de besøgende. Musikken begynder i haven kl. 4. Derefter bal i den store sal, der åbnes kl. 9. Ballet slutter kl. 4 morgen. Hele nettoindtægten går til en fond for Valby Sygekasse-Forenings lig- og begravelseskasse.
Bestyrelsen.
(Folkets Avis - København, 4. juni 1869.)

Ved kapridningen i Slagelse.

i dag seirede i første løb (officerer på tjenesteheste), print. Baggesen af 4. dragonregiment. Løjtnanterne Bölck og Biale styrtede, men ingen af dem kom til skade. I andet løb (for 3- og 4-råige “skandinaviske” vallakker) fik “Janette” 1. , Gallina 2. præmie.
I tredie løb fik gårdejer Nielsen af Valby ved København 1. præmie, dyrlæge Rasmussen af Slagelse Mark 2. præmie. Løbet varede 2 minutter 39 sekunder. I fjerde løb fik Samson, tilhørende Sehested-Juul, 1. og Addelfader, tilhørende etatsråd Suhr, 2. præmie. Jubel hilste udfaldet.
(Aalborg Stiftstidende og Adresseavis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling, 3. juli 1869).

Væddeløbene ved Slagelse

(Fra vor specielle korrespondent, Slagelse den 3. juli)
Slagelse væddeløb har et navn i historien. Byens bedste mænd peger med en vis stolthed tilbage til de år, da denne idræt stod i flor der, staden kan endnu blandt borgerne fremvise en gammel traineur, der allerede vandt sig et navn da mange af os var meget unge, og talrige er de myter der går fra mund til mund når talen falder på Slagelse væddeløb. Da en energisk mand for et par år siden vækkede væddeløbene af deres lange dvale og under almindelig tilslutning fra befolkningens side foranstaltede en dags sport ved Odense, blev der ved det derpå følgende gilde i en skål udtalt: “Til næste år giver vi møde i Slagelse!”. Det var en Slagelsemand der talte, væddeløbene kom i stand, og så megen opmærksomhed vakte de, at de blev bragt på to af vores scener. På Folketeatret faldt replikken “de dristigste ryttere falder altid af!” i “Revuen”, og på Kasino sang hr. Sandhed i “Nytårsnat 1869”, da han opsamlede det gamle års store og gode handlinger:
Syv planeters opdagelse,
Abyssiniens indtagelse,
Isabellas forjagelse,
Og - væddeløbene ved Slagelse!
---
Privat væddeløb
(match og sweepstakes kunne afholdes)...
Det overordentlig smukke vejr bidrog i høj grad til at give denne sporting-dag en heldig baggrund. I hundredvis strømmede folk til Slagelse fra nord og syd, fra øst og vest. Ved hvert togs ankomst mærkede man på folkemængden i gaderne at der var blevet tilført nye ladninger fra hovedstaden, og byen har sikkert ikke siden de forrige væddeløb haft et så livligt udseende. Lad enhver der har overværet løbene i dag og set disse tusinder af glade ansigter, kun påstå at væddeløb er en aristokratisk forlystelse som det store publikum ikke viser sympati - vi vil i det mindste for vort vedkommende tillade os at være af en anden mening.
Kl lidt over 12 var hele pladsen rundt banen fyldt med mennesker. Såvel de åbne som de lukkede tribuner vrimlede af folk, og på det sidstnævnte sted sås navnlig en udvalgt kreds af elegant klædte damer Under en smagfuld dekoration midt i den bedækkede tribune sås hans kongelige højhed kronprinsen og prinss Hans med følge. De ankom omtrent kl. halv to og et for kronprinsen udbragt “Leve” besvaredes med kraftige hurraråb.
Da tiden til det første løbs begyndelse nærmede sig, sås embedsmændene i travl virksomhed. Grev Holstein-Holsteinborg fungerede som dommer, grev Petersdorff som starter og kammerherre Sehestedt-Juul som vejer. 
---
3. løb (bondeløb). Alle 7 indmeldte heste viste sig ved starteren. Efter lidt “knuderi” ved afløbet satte bønderne af, og “Sara”, en 5 års hoppe fra Træløse, gik i spidsen, men formåede ikke at holde sin plads. Efter et meget godt løb, i hvilket de 3.000 alen blev tilbagelagt i 2 min. 39 sekunder, sejrede Anna, gårdejer Nielsens (Valby) 10 års gamle hoppe. Nr. 2 blev dyrlæge Rasmussens sorte hoppe fra Slagelse Mark, og nr. 3 blev Ole Hansens blankbrune 7 års hoppe fra Suserup. Sir Peter, en grå hingst, tilhørende mølleren i Hulby Mølle, brød straks ud igennem tovene og løb ind på saddelpladsen.
(Dagens Nyheder, 4. juli 1869. Artiklen forkortet ned til kun det Valby-relevante).

Offentlig religiøs forsamling i Valby.

Søndag den 4. juli om eftermiddagen kl. 5 vil der blive holdt evangelisk foredrag i tømrer H. Petersens sted. (Hjørnesalen til gaden, 2. opgang).
(Folkets Avis, 3. juli 1869).


Hestevæddeløb i Danmark blev introduceret af dronning Caroline Mathilde og Struensee. Men efter deres fald blev de forbudt. I 1820 begyndte hertugen af Augustenborg dog at arrangere løb i bl.a. Odense, Horsens og Slagelse, og i 1832 kom de til København. Da hertugen stod på Slesvig-Holstens side i Treårskrigen, stoppede de midlertidigt indtil 1867. Slagelses berømmelse faldt hurtigt da løbene i 1870 blev flyttet til den nu så kendte galopbane ved Klampenborg, dog ikke samme sted som i dag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar