Overkørsel.
I går formiddag indtraf der i Valby den beklagelige ulykke at to små drenge blev kørt over af et enspænderkøretøj. Hjulet gik over foden på den ene dreng, men den anden kom desværre mere til skade, idet hjulet gik over hans hoved som blev slemt beskadiget. Uforsigtig kørsel skal være årsag til denne ulykke. Den tilskadekomne dreng blev bragt til Kommunehospitalet.(Dagens Nyheder, 1. februar 1869).
Sommerlejlighed i nærheden af Søndermarken.
3 smukke værelser, køkken, pige- og spisekammer, kælder, brændehus og fælles vaskehus er til leje for sommeren. Lejen er 60 Rd for sommeren. Carlsminde, Valby.(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementsidende, 10. februar 1869.)
Uberettiget næringsbrug.
I efteråret anmeldte en i Valby boende handlende at en derværende forening som førte navnet “Valby og Omegns Arbeiderforening” drev uberettiget næringsbrug med brændevin. Foreningens formand oplyste imidlertid at han til indenrigsministeriet havde indgivet en begæring om tilladelse hertil, og da denne blev afslået ved ministeriets resolution af 16. oktober f. å. ophørte foreningen med at sælge brændevin, rom og ekstrakt, hvorefter klageren frafaldt påstand om tiltale. Da det imidlertid under sagen tillige var oplyst at foreningen i henhold til sine, den 1. februar 1868 daterede vedtægter indkøber de almindeligste fornødenheder og navnlig sådanne som udgør genstanden for høkerhandel, hvilke den igen fra et dertil lejet lokale lader udsælge til sine egne medlemmer til dagens gangbare priser, men at den ikke dertil havde løst næringsbevis, blev sagen ved søndre birks politiret forfulgt af det offentlige. Under denne sag gjorde formanden gældende at næringsbevis i dette tilfælde måtte være overflødigt, dels fordi udsalget kun stod åbent for foreningens egne medlemmer og til visse bestemte tider om dagen, dels fordi handlen har været drevet af en forening eller et aktieselskab. Deri kunne retten imidlertid ikke give ham medhold, for virksomheden er efter hvad vedtægterne viser, gået ud på ikke blot at sætte foreningenss medlemmer eller aktiehaverne i stand til et fordelagtigere indkøb af livsfornødenheder, men også på at skaffe dem et udbytte når handelen gav et overskud, og næringsloven af 29. december 1857 § 4 viser udtrykkelig at aktieselskaber ingenlunde mere end andre er fritaget for at løse næringsbevis, ligesom foreningens mangel på ret til at udsælge brændevin eller andre stærke drikke allerede var afgjort ved indenrigsministeriets omtalte resolution. Formanden blev derfor på foreningens vegne i henhold til den nævnte lovs §§ 1, 75 og 77 anset for skyldig i uberettiget næringsbrug og idømtes en bøde af 10 Rd. til amtets fattigkasse.(Dags-Telegraphen, 17. februar 1869)
En ny Assistenskirkegård
…. Der skal for ikke længe siden have været underhandlinger i gang om erhvervelsen af et større areal ved Strandvejen - og efter hvad vi har erfaret vil sagen nu i den nærmeste tid blive forelagt Borgerrepræsentationen til beslutning, idet Magistraten under forbehold af dens samtykke har afkøbt proprietær Ostenfeldt 60 tønder land af hans ejendom “Bjerregård” i Valby for der at indrette en ny Assistenskirkegård. At der, hvis købet sanktioneres, må anlægges en sporvej ud til kirkegården, må anses for en selvfølge.(Dags-Telegraphen, 19. februar 1869, uddrag).
En ny Assistenskirkegård.
Københavns Magistrat har ifølge “Dags-Tel.” på Borgerrepræsentationens nærmere approbation afkøbt proprietær Ostenfeldt 60 tønder land af hans ejendom “Bjerregård” i Valby til anlægget af en ny assistenskirkegård.(Flyveposten, 20. februar 1869).
Albert Rüdinger: Markvej på Vestre Kirkegårds nuværende terræn. 1880. Vestre Kirkegård tog i 1870 kun 3 ud af de 60 tønder land i brug. Det kunne måske have set sådan ud på Bjerregårdens marker 1868, på det der senere skulle blive til Vestre Kirkegård. (Ved Vestre Kirkegårds 100-årsjubilæum, side 7.)
Dødsfald
At min kære, stræbsomme mand, arbejdsmand Peter Christensen i Valby, blev mig ved døden berøvet den 20. d.s. bekendtgøres herved sørgeligst for fraværende slægt og venner.Bertha Christensen, født Kn[udsen]
Peter Christensen
Hanne Christensen
Begravelsen finder sted fra Frederiksberg Kirkes kapel søndag den 28. februar kl. 2.
(Folkets Avis, 24. februar 1869).
Ny begravelsesplads.
Efter forlydende går magistratens forslag om erhvervelsen af en ny begravelsesplads ud på at kommunen for en sum af 45.000 rigsdaler skal købe 60 tønder land af den proprietær Ostenfeldt tilhørende ejendom Bjerregaarden ved Valby. Dersom købet kommer i stand, hedder det sig at der påtænkes nedlagt et spor på den aflagte jernbanestrækning indtil forbi bryggeriet Carlsberg, hvorved forbindelsen med den nye begravelsesplads vil blive væsentlig lettet.Sagen var i går aftes til 1. behandling for lukkede døre i Borgerrepræsentationen.
(Dagbladet, 2. marts 1869.)
Uforsvarlig kørsel.
Handelslærling Christian Larsen, som den 31. januar dette år ved uforsvarlig kørsel i Valby havde overkørt to 11-årige drenge, der kom så slemt til skade at de måtte holde sengen en måneds tid, er ved Søndre Birks politiret dømt til en mulkt af 2 rigsdaler, til en skadeserstatning af 10 rigsdaler, samt til at betale 50 rigsdaler for de med drengenes helbredelse forbundne udgifter.(Dagens Nyheder, 23. marts 1869)
Købet af en del af ejendommen Bjerregaard i Valby
Hvidovre Sogn var i aftes til første behandling for lukkede døre i Borgerrepræsentationen. Efter hvad vi har erfaret, har det om købet nedsatte udvalg i sin afgivne betænkning anbefalet købet af 60 tønder land af den ovennævnte ejendom, men henstillet til den af magistraten nedsatte kommission at søge købet effektueret for 40.000 rigsdaler, i stedet for som af sælgeren, proprietær Ostenfeldt, forlangt 45.000 rigsdaler.(Dags-Telegraphen (København), 6. april 1869)
Endnu en velocipede-rideskole.
er i går blevet oprettet ved indkørslen til den ældre jernbanestation med indgang fra tømmerpladsvejen. Begyndere har her en bekvem, indhegnet plads hvor de ugenert kan øve sig, mens den aflagte jernbanestrækning lige til Valby danner en udmærket løbebane for viderekommende. 6 billetter kan fås for 1 rigsdaler hver søgnedag fra kl. 10-1.(Dagens Nyheder, 11. april 1869).
Københavns nye begravelsesplads.
Efter hvad vi har erfaret, vedtog Borgerrepræsentationen i aftes for lukkede døre det af magistraten stillede forslag om købet af 60 tønder land af Bjerregaards jorder på Valby Mark, tæt vest for bryggeriet Carlsberg, for en købesum af 45.000 rigsdaler. Borgmester Larsen meddelte at ejeren, proprietær Ostenfeldt, ikke havde villet slå de 5.000 af som udvalget havde ønsket.(Dags-Telegraphen (København), 13. april 1869)
Tyveri
En nat i begyndelsen af forrige måned vakte det den vedkommende vægters opmærksomhed at en person der har en pakke, sneg sig langs med hegnet på hjørnet af Gammel Kongevej og Allegade, og han gik derfor hen i mod personen som viste sig at være en svensker, og som forklarede at han har noget vasketøj for en banedirektør Jensen i Falkoner Alle. Men da vægteren ville se vasketøjet, blev det pludselig til 2 skinker og 4 spegepølser. Og da ingen person med den nævnte bestilling boede på det opgivne sted, blev svenskeren arresteret. Den næste morgen indløb der anmeldelse om at fødevarerne var stjålet fra en slagter i Valby hvor arrestanten tidligere havde tjent. I januar måned dette år blev han af Københavns politi hjemsendt til Malmø. Den samme dag han kom til Sverige, tiggede han sig frem til Landskrona, og dagen efter til helsingborg hvorfra han med et dampskib gik over til Helsingør så at han allerede to dage efter sin hjemsendelse atter var her i landet hvor han på ny begyndte sit tiggeri gennem Nord- og Mellemsjælland til egnen omkring Køge, hvor han forgæves søgte arbejde ved de nye jernbaneanlæg. Han gik herefter til Valby til den omhandlede slagter hvor han forgæves søgte arbejde og ophold, og tog derpå efter sin forklaring igen i nogle dage til Sverige (mens det er mere rimeligt at han flere gange har forøvet tyveri i Valby), hvorefter han vendte tilbage med den bestemte hensigt at stjæle noget flæsk, hvilket han samme nat som han blev anholdt, havde bragt til udførelse. Ved Københavns Amts søndre birks ekstraret dømtes han til fængsel på vand og brød i 4 gange 5 dage.(Dags-Telegraphen (København), 15 april 1869).
Valby
2 hyggelige lejligheder er til leje til april flyttedag, en til 20 rd. og en til 25 rd. halvårligt. Man behager at henvende sig på “Karens Minde” nr. 79 i Valby(Københavns Adressecomptoirs Efterretninger, 19. april 1869).
Fjerkrætyven
I indeværende forår indløb der jævnlig til politiet anmeldelser om tyverier af høns og ænder, men intet sted var mistanken rettet mod nogen bestemt person, og der var heller ikke på de dage på hvilke tyverierne blev begået, set fremmede om hvem det kunne formodes at nogen af dem skulle have begået tyveri. Politiet havde imidlertid sin opmærksomhed henvendt på sagen, og en morgen netop som et tyveri af ænder var anmeldt, fandtes de stjålne koster hos en hønsekræmmer på Gammeltorv som forklarede at han havde købt dem af en person der efter det opgivne signalement at dømme ikke kunne være nogen anden end den to gange tidligere straffede, men endnu oftere for tyveri sigtede Jørgen Petersen, også kaldet “Jørgen Kurvemager”, som senest i 1863 var straffet med et års forbedringshusarbejde for et i Valby forøvet korntyveri fra proprietær Skovgaards lade, ved hvilken lejlighed han var så uheldig at blive truffet med den stjålne sæd på nakken. Han blev derpå eftersøgt, endnu samme dag anholdt og har omsider tilstået at have forøvet flere af de begåede tyverier ved hvilke hans udbytte efter hans egen forklaring har været omtrent 30 høns og ænder. Ved Københavns Amts søndre birks ekstraret dømtes han denne gang til 2 års tugthusarbejde.(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissmentstidende, 29. april 1869).
Ildløs.
I en mindre ejendom ved Valby ved København opstod søndag morgen ild i noget tøj der var hængt til tørre i køkkenet. Branden opstod ved uforsigtighed af et barn og udbredte sig temmelig hurtigt til et tilstødende værelse hvor bohavet og panelet blev en del forkullede. Det lykkedes dog ved hurtig tililende hjælp at slukke ilden.(Middelfart Avis, 29 april 1869).
Tyveri
I året 1864 blev menig ved 1. artilleriregiment Carl Vilhelm Johansen for tyveri dømt til 10 dages fængsel på vand og brød og til nedsættelse i de meniges 2. klasse. Et par år efter kom der klage til politiet over at han mishandlede sit 2 år gamle barn, og han tilstod også at have revset det for urenlighed, men denne revselse var gået så vidt at der fandtes sortblå mærker på barnets hovede og ben, idet han tillige havde knebet det i tæerne og slået det, så at næsen blødte, og der fandtes endnu mærker deraf med underløbet blod. For denne utilbørlige behandling af sit barn dømtes han til 8 dages simpelt fængsel. For omtrent en måned siden har Johansen atter begået tyveri, idet han har stjålet en pisk fra en vogn uden for Valby Kro, og han er derfor nu ved søndre birk dømt til 4 gange 5 dages fængsel på vand og brød.(Dagens Nyheder, 30. april 1869).
Forhandlingerne med Bjerregårds ejer, Jens Carl Ostenfeld om købet af gårdens jord til det der senere kom til at hedde Vestre Kirkegård, var langvarige fordi Ostenfeld koldsindigt holdt på prisen, og i sidste ende "vandt". I starten blev kun 2-3 tønder af de dengang 60 tønder land indhegnet af et nødtørftigt hegn og med en genbrugslåge.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar