lørdag den 24. februar 2024

Valby Tidende nr. 252, september-december 1922

Valbyspejdernes hus indvies.

Spejderne hilser flaget, mens hr. Axel fremsiger flagsangen.

I foråret holdt Valby-Spejdernes 1 Trop en basar på Frederiksberg Slot for ved de indkomne penge at kunne opføre deres eget tropshus ved Køge Landevej et stykke fra godsbaneviadukten på en grund. som firmaet F. L. Smith & Co. forærede dem.

Alle pengene til dette byggeri fik de nu ikke ind ved basaren, men alligevel er det lykkedes dem at få rejst deres eget hus. hvortil drengene selv i sommer har udført planeringsarbejdet.

I selve huset, hvortil er knyttet en sportsplads, findes i stuen en forsamlingssal, et bibliotek og kontor, mens den øverste etage er opbevaringssted for alle spejdernes forskellige sager.

I går indviedes huset ved en festlighed, hvori deltog mange af spejdernes venner og velyndere.

Digteren Axel Juel holdt en smuk tale om flaget og dets betydning og sluttede, medens et nyt dannebrogsflag der var skænket af fabrikken Bjørnsløv, gik til vejrs på bygningen, med at fremsige sin flagsang.

Der blev endnu holdt forskellige taler, hvorefter gæsterne beså huset.

Aftenbladet (København) 16. oktober 1922.


Læge J. V. Duurloo død.

Med vemod erfarer vi, at vor partifælle, læge John Vilhelm Duurloo i Valby i forgårs er afgået ved døden. Han havde været syg i længere tid og måtte nu sige et virksomt liv i trofast arbejde farveL Endda var han ikke nogen gammel mand, kun 63½ år.


Duurloo, hvis forfædre var hollændere, fødtes på Frederiksberg som søn af professor Hans Peter Duurloo og hustru, født Jacobsen. H. P. Duurloo var skolemand og viede sig i de senere år for undervisning af døvstumme efter talemetoden. Da pladsen som forstander for den på gl. Bakkehus oprettede Idiotanstalt skulle besættes, blev Hans Peter Duurloo dens leder, og indlagde sig også her stor fortjeneste af anormale eller abnorme børns undervisning. 1. april 1887 fratrådte han sin stilling. Hans anden hustru, læge J. V. Duurloos moder, var datter af kommiteret i rentekammeret Jacobsen, som har indlagt sig stor fortjeneste ved udarbejdelsen af historiske afhandlinger, der kaster lys over mange sider af Danmarks indre tilstande i det 16. århundrede.

Ejendommeligst og betydeligst gjorde hans talent sig gældende i fremstillingen af fortidens overtro. Han skrev et drama med titlen “Trolddom”, der hentede sit stof fra Frederik den andens Tid. Dramaet har været opført på det kgl. Teater. Det blev udpebet første gang på grund af dets uhyggelige afslutning, men den æstetiske kritik udtalte sig i høj grad anerkendende om dette mærkelige, på en gang både realistiske og romantiske drama.

Dette til oplysning om Johan Vilhelm Duurloos slægt. Han fik en omhyggelig opdragelse og udgik som student fra Schnecloths Skole, blev mediciner og var en kort tid reservelæge ved Kysthospitalet, hvorefter han nedsatte sig som læge i Valby, der dengang var et sogn for sig i tilknytning til landsbyen Hvidovre. Han vandt sig hurtigt et godt ry som læge, takket være både hans omsorg for patienter, som også vandt ham venner langt uden for hans lægepraksis.

I 1888 giftede han sig med kunstmaleren Frantz Schwartz' plejedatter Maria de la Asuncion Morales, der var født i 1868 i den spanske by Sevilla. Det udmærkede ægteskab boede i en villa foran i Valby Langgade.

Fra 1897 til 1900 var læge Duurloo medlem af Valby-Hvidovre sogneråd, og da Valby inkorporeredes i København, var Duurloo borgerrepræsentant for denne bydeL Fra sin første offentlige virksomhed tilhørte han Socialdemokratiet og var en fortræffelig medarbejder, hvis klare forstand og godmodige lune værdsattes højt af partifællerne, mens modstandere havde grund til at dukke sig, når han i knappe, men rammende ord satte alt på rette plads.

Socialdemokraterne i Københavns borgerrepræsentation hædrede Læge Duurloo ved at gøre ham til forsamlingens formand, en plads, han beklædte fra 1907 til 1909. Han havde i sin offentlige virksomhed navnlig varetaget sygekassernes og lægernes interesser og bidraget meget til, at denne sociale opgave blev bragt ind i et rigtigt spor. En yngre broder, dr. Oluf Duurloo, bistod ham på dette område og fortsatte hans gerning til sin død for et par år siden.

Læge Duurloo trak sig ud af det offentlige liv af helbredsgrunde og ofrede sig herefter udelukkende for sin praksis. Men hans socialdemokratiske overbevisning forblev uanfægtet, og med største interesse fulgte ham vort partis arbejde. Af offentlige hverv beholdt han kun det som medlem af Københavns Sundhedskommission.

En brav borger, en evnerig mand og trofast partifælle er gået bort. Socialdemokratiet bruger ham en hjertelig tak for veludført arbejde i humanitetens og retfærdighedens tjeneste.

Social-Demokraten 5. november 1922


Fornærmelser mod en kvindelig postassistent. Synderen slap med en bøde.

I går beskæftigede dommer Jacobæus sig med en sag der angår en kvindelig postassistent på Valby Posthus og en fiskeeksportør Larsen.

Nævnte Larsen var en dag kommet ind på posthuset med en postanvisning der var frankeret med 80 øre.

Postassistenten gjorde Larsen opmærksom på at anvisningen var forkert udfyldt, og hun bad ham skrive den om.

Herover blev Larsen vred og råbte:

- De egner Dem vist bedre til at være vaskekone end til at passe et posthus.

Damen tog straks vidner på udtalelserne og indgav derefter anmeldelse til politiet.

I går var sagen til behandling hos dommer Jacobæus, og her måtte Larsen gå ind på at betale en bøde på 75 kr.

Social-Demokraten 1. december 1922.

Kjeldsgårdvej 22, 1920.

Redacteurens afsluttende bemærkning:

Det var sidste nummer af Valby Tidende. Måske fordi Valby Bladet var begyndt at udkomme i 1898, blev det småt med hvad øvrige aviser skrev om Valby. 

At Valby Tidende engang i fremtiden på en eller anden måde genopstår i min version, tror jeg ikke. Men måske andre har lyst til at tage handsken op. 

I hvert fald kan man fra 1923 og videre frem finde enkelte historier på bloggen Politivennen Live Blogging.

Mange venlige hilsner
Erik Nicolaisen Høy
Udgiver af Valby Tidende.

Den ældre del af Valby, Valby Langgade som den fremstår i 2023 med de huse som før århundredskiftet 1900 erstattede den gamle landsby ved Tingstedet. I et heldigt øjeblik uden alt for mange parkerede biler og biler på brostenene. Fortorvserveringen foregår nærmest på parkeringspladserne, med udsigt til rækker af langsomt kørende biler defilerende forbi. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar