lørdag den 10. februar 2024

Valby Tidende nr. 250, maj-december 1921

For at skaffe en bedre adgang til stranden ved Valby Fælled foreslår magistraten at anlægge en sti fra Enghavevej i nærheden af Trekronergade ud til Gl. Køge Landevej. Stien vil efter stadsingeniørens beregning koste 67.000 kr. Men den vil sikkert blive meget benyttet. En masse københavnere vil, så snart adgange er i orden, boltre sig langs den 1.500 meter lange herlige strand kommunen ejer.

Aftenbladet (København) 9. maj 1921.

Antoinettevej 3. Opført fra 1925. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Han spiste kattekød!

En ung forbryder der dræber katte, steger dem og spiser dem. Halerne hængte han op i sit værelse som sejrstrofæer.

Man fik i går oppe i Byrettens 4. afdeling hos dommer Friis en pludselig sensation i en ellers tilsyneladende ganske ligegyldig tyverisag hvor en 18-årig ung mand ved navn Harald Rudion Engmann sidder arresteret.

Han har bl. a en nat forøvet indbrud i kiosken på hjørnet af Vestrekirkegårds Allé, hvor han havde stjålet en del cigarer, noget chokolade og et spareur med en snes kr. Endvidere havde han stjålet leksika fra biblioteket i Valby og fra læsesalen i Brogade, og han havde begået indbrud hos en fru Andersen, der bor til leje hos hans mor i Valbygårdsvej nr 61 samt hos en kandidat Meldahl der bor i samme ejendom.

Den unge mands synderegister var således ret betydeligt. Men allerede under sagens behandling i undersøgelseskamret er der fremkommet sådanne oplysninger at man har været nogenlunde klar over. at han ikke var rigtig klog. Det er således konstateret at han ofte har malet sit hår brandrødt, med almindelig malerfarve, og at han har dekoreret sit værelse med besynderlige kinesiske tegninger og dragefigurer for, som han sagde, en gang at Indrette sig en veritabel opiumshule.

Man ønskede allerede den gang man hørte dette, fængselslægens skøn over hans mentale tilstand, lægen erklærede Imidlertid, at han intet fejlede.

Men - i forhøret i går kom som sagt, den sensation, der i hvert fald syntes at virke ganske overbevisende på dommeren med hensyn ti! den unge mands sindssyge. Det var, da hans gamle mor kom ind for skranken for som vidne at udtale sig om hans forhold.

Hun fortalte grædende, at Harald altid havde været en uregerlig og snavs knægt. Han var navnlig i den sidste tid blevet ualmindelig rå og brutal, havde mange gange truet med at slå hende ihjel og ofte mishandlet sine mindre søskende, så hun absolut ikke mere turde have ham i hjemmet. Og hun sluttede med at fortælle, at hans seneste passion var den at fange de katte, han kunde få fat på derude i kvarteret, mishandle dem på det frygteligste bl. a. ved at hugge halerne af dem for så, når han endelig havde dræbt dem og flået dem at stege dem og sætte sig til at spise dem - ligefrem smause i dem, som var det lammekød!

Moderen erklærede, at hun havde set ham behandle mindst en halv snes katte på denne oprørende måde. Men - føjede hun til - det nøjagtige tal på hans kattemord kunne man i øvrigt få ved en optælling hjemme på hans værelse, idet han havde den vane at hænge de afhuggede haler af kattene op på rad på væggen som et slags sejrstrofæer!!

- - -

Efter denne forklaring kan man vel forstå, at dommer Friis sendte den unge mand tilbage til fornyet observation hos fængselslægen - eventuelt til indlæggelse på Kommunehospitalets 6. afdeling.

Aftenbladet (København) 21. maj 1921.


Katteæderen fra Valby.

Vi har modtaget følgende:

I anledning af artiklen i "Aftenbladet" for 21. ds. om den unge forbryder Harald Rudian Engmann der æder katte i massevis, skal vi ikke undlade at oplyse bladets læsere om. at "Foreningen til Værn for værgeløse Dyr" allerede d. 9. Juni f. å. fra cand. jur. Alfred Meldal. Valbygårdsvej 60 i Valby, modtog klage over, at samme unge mand mishandlede nogle små hvide mus ved at afhugge dyrenes haler, ligesom han aflivede en kat ved at knuse hovedet på den.

Vi udsendte straks klagen til Valby Politi, der også lod sagen undersøge, men til trods for at politibetjenten, der fik sagen i behandling, så musene med de afhuggede haler, kom han til det overraskende resultat, at "det var ikke bevis nok", ja - han mente endog, at gerningsmanden var en dyrevenlig ung mand!

Det er næppe noget under, at klageren. og undertegnede fik stor respekt for en sådan politiskarpsindighed.

Den 2. novbr. indløb klager over, at en hel del katte på Holmblads fabriksplads løb klagende om med afhuggede haler og øren, og i Valby forsvandt kattene sporløst, navnlig i Valbygårdsvej-kvarteret. hvorfor man næppe turde lukke en dør op af frygt for at dyrene skulle blive stjålne og mishandlede

Foreningen efterlyste da og udlovede dusør for oplysning om eller pågribelse af kattenes fredsforstyrrer og det er ganske ejendommeligt at det nu et helt år efter skulle blive den  ovennævnte dyrevenlige hr. Meldal. der anmeldte og afslørede den uhyggelige rå forbryder. Denne gang var det dog ikke noget levende væsen Engberg var ude efter, men "en Vest" og så ser sagen straks helt anderledes ud, for en vest er, synes det, et ganske anderledes fuldgyldigt bevis i en politibetjents øjne end et par mus med afhuggede Haler - at dyrevennerne ved det!

Agnes Friis Schmitto. 
Formand i "Foreningen t. Værn f. værgel. Dyr"

Aftenbladet (København) 24. maj 1921.


Lederen af politiet i Valby, politiassistent Jacobsen, er i går blevet indlagt på Bispebjerg Hospital, lidende af en brandbyld, H. Jacobsen - der som bekendt tidligere var souschef i Københavns opdagelsespoliti - er en ualmindelig dygtig politimand der under sin virksomhed i Valby har skabt sig en stor vennekreds. Og i denne håber man på hr. Jacobsens snarlige helbredelse.

Aftenbladet (København) 8. juni 1921.


En omflakkende politiassistent.

Politiassistent Mellerup der lige er blevet færdig med at fungere som 1. politiinspektør, har nu overtaget Valby Politistation hvor politiassistent Jacobsen er blevet alvorlig syg.

Social-Demokraten 10. juni 1921.


Anholdelsen af Mozart Lindberg i Mølle Alle

Et brutalt natligt røveriforsøg.

Den berygtede forbryder Mozart Lindberg overfalder og knebler et par gamle damer i deres lejlighed.

Politiet har i går fået en ny stor sag at arbejde med - en sag, som har ført til anholdelsen af en gammel, kendt og frygtet forbryder, nemlig Mozart Lindberg. Han er arresteret som sigtet for røveriforsøg; men de forklaringer, han hidtil er fremkommet med i forhørene synes at tyde på, at han også har andre alvorlige forbrydelser på samvittigheden. 

- - -

Da politiet i går morges modtog anmeldelsen, havde det kun eet tegn at gå efter: den adresse Olga Hansen havde opgivet til fru Ginger. I den pågældende lejlighed i Valdemarsgade 85 kendte man intet til Olga Hansen; derimod viste det sig. at Mozart Lindberg i et par dage havde boet der. Han var en god bekendt af politiet; man vidste, at han nu boede i en kælderlejlighed i Valby.

Opdageren Strømmen, der så ofte før har indlagt sig fortjeneste tog ud til Valby. Det lykkedes ham at få Lindberg op på gaden hvor han blev overmandet af fire betjente.

Lindlberg havde ved anholdelsen en revolver hos sig.

Nationaltidende 10. juni 1921 (uddrag).


Misbrug af mindreårige.

En 40-årig mandsperson Oluf Alfred P., der aldrig tidligere har haft noget udestående med politiet, stod i går som arrestant i landsretten. P. havde en dag taget en 11-årig pige med ind på sit værelse i Valby. Her har han stået i forholdt til hende, der næppe forstod hvad det drejede sig om.

Ved landsrettens dom blev han idømt 1 års forbedringshus.

Social-Demokraten 25. juni 1921.


Storkøbenhavn udvikler sig mod vest.




Fra Arbejdernes Andelsboligforenings kompleks i Valby Langgades forlængelse.

I disse dage er det et år siden at Arbejdernes Boligforening kunne tage sin afdeling 13 i brug. Det store bygningskompleks har fået en fuldstændig landlig beliggende omtrent hvor Valby Langgades forlængelse løber ud i Roskildevej.

Afdeling 18 rummer nu indenfor sine mure lige så mange sjæle som en mellemstor provinskøbstad. Den klare, friske luft gennemstrømmer lungerne og skaber ikke mindst for børnene et fond af sundhed som de har glæde af gennem hele livet.

Hele vejen rundt om bygningerne strækker sig de nydeligste, vel vedligeholdte forhaver, og på de mægtige gårdspladser er indrettet ligefrem ideelle legepladser for børnene som her kan tumle sig dagen lang uden at forældrene behøver at frygte for sporvogne, biler og andre køretøjer som behersker gadelivet i den nærliggende storby.

Til vore mange, trofaste partifæller i afdelingen har vi i dag en glædelig meddelelse. Efter forhandling med de kommunale myndigheder er det nu lykkedes at få sporvejsdirektøren til at give bestemt løfte om at føre linje 6 gennem Valby Langgade helt ud til afdelingen og formentlig vil sporvognens forlængelse være tilendebragt allerede inden udgangen af dette år.

Men herom henviser vi i øvrigt til en nærmere artikel andetsteds i bladet. 

Social-Demokraten 29. juni 1921.



Nye oplysninger i Mozart Lindberg-sagen

- - -

Det næste forhold, som Olga Jeppesen gav Oplysninger om var et planlagt overfald på vognmand Krøll der har besørget alle Mozart Lindbergs transporter fra villaen på Drachmannsvej. Det var meningen, at Krøll skulle kaldes ud på parrets bopæl i Mølle Alle i Valby. Her skulle han placeres ved skrivebordet for at opnotere ordrer. Når han således var blevet placeret skulde Mozart slå ham ned bagfra ved hjælp af den ofte nævnte sandpose.

Dette blev imidlertid heller ikke til noget, og fortællingen om planlæggelsen er så naiv at der næppe er grund til at fæste sig videre ved den. Man må jo nemlig regne med at en så durkdreven forbryder, som Mozart Lindberg næppe vilde slå en mand bevidstløs i sit eget hjem, når han kunne regne med, at manden dagen efter kunne opgive både navn og adresse på forbryderen.

- - -

Social-Demokraten 16. juli 1921. Uddrag.


Den lille pige fik oprejsning.

I begyndelsen af april måned forsvandt en værdifuld guldnål hvori var indbefattet en ægte perle fra en familie på Bjørnsonsvej i Valby. Fruen havde lagt nålen fra sig i havestuen, hvis dør stod åben ud til verandaen hvor en 12-årig pige der gjorde formiddagsgerning hos familien, var i færd med at ordne blomsterne.

Den lille pige blev mistænkt for at have taget nålen, men hun nægtede bestemt, og næste måned blev hun afskediget uden at mistanken mod hende var hævet.

Så forleden gjorde man hovedrent ude på verandaen, og under dette fejede rengøringskonen en gråspurverede der sad godt gemt oppe i et hjørne, ned, og her lå, fortæller B. T. nålen med perlen. Spurven var altså tyven der havde taget nålen og gemt den i reden - dog vistnok ikke i berigelseshensigt.

Fruen blev henrykt over at få sit kostbare smykke igen. Og hun glemte ikke den lille pige der var sendt bort med kainsmærket på sin pande. Hun købte et armbåndsur og en stor pakke chokolade til hende, og det er nu sendt over på Fyn hvor barnet er på ferieophold hos en husmand.

Heimdal 5. august 1921.


En langvarig brand på lossepladsen.

I går eftermiddags klokken halv fire blev brandvæsnet kaldt ud til Valby Fælled hvor der var gået ild i dagrenovationen på lossepldasen.

Ilden der må antages at skyldes selvantændelse, bredte sig over et stort areal, og brandvæsnet måtte arbejde indtil halvni i aftes, inden sprøjterne kunne køre hjem.

Der var ingen fare for huse i nærheden, men en modbydelig røg drev hen over kvarteret og forpestede luften.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 9. oktober 1921.


Et eftersmæk på 60 dages fængsel til pigen der flygtede fra Mødrehjemmet.

En 19-årig pige Marie Christensen der efter at have født et barn var anbragt på Mødrehjemmet i Valby, fik forleden aften en ubetvingelig lyst til at gå ud og more sig. Hun forlod sit barn, lånte nogle elegante klæder og et guldarmbånd af en kvindelig bekendt og tilbragte aftenen i sus og dus hos Wiwel. Da hun ikke afleverede tøjet igen og pantsatte armbåndet, blev hun meldt til politiet og er nu idømt 60 dages fængsel for sin letsindighed.

Fyns Social-Demokrat (Odense) 13. oktober 1921.


Filmbyen i Valby

Klokken 5 (København) 26. november 1921.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar