lørdag den 19. marts 2022

Valby Tidende nr. 151, september-oktober 1898

Hærværk.

Et par bagersvende havde forleden aften drukket en del og begav sig ud gennem Valby. En herboende bager havde en stor kringle uden for sin butik som skilt og i denne kravlede den ene af dem op, hvorved kringlen bøjedes ned mod jorden. De tog nu begge fat i den og rev den helt ned, men i faldet knuste den en stor butiksrude og nogle glas der stod indenfor samme. Spektakelmagerne blev fundet og i søndre birks politiret anset med store bøder for deres bedrifter, foruden en betydelig erstatning.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 16. september 1898.


Frederiksberg Kommunalrepræsentation. Mødet den 12. september 1898.

5) Fra vejudvalget var der modtaget projekt til en forlængelse af S. Fasanvej ud til Valby Langgade, hvorhos vejudvalget udbad sig bemyndigelse til at indlede forhandling med Hvidovre sogneråd om sagens gennemførelse. Johannsen motiverede nærmere forslaget, idet han bemærkede at vejudvalget ønskede følgende grundlag for forhandlingerne: at der foretages fornødne skridt til at sikre vejarealet, at der foreløbig kun anlægges en gangsti, eventuelt en cyklesti, at udgiften til det eventuelle vejanlæg afholdes af hver kommune for sine grundes vedkommende, idet de forholdte sig ater at søge dækning hos de vedkommende grundejere, og at det med hensyn til ekspropriation af en ejendom ved Valby Langgade findes naturligt at udgiften hertil reparteres over hele vejens længde. Petersen ville spørge vejudvalget om der ikke kunne være tale om ved samme lejlighed at få Søndre Fasanvej udvidet. Johannsen troede at komiteen for en heldig bebyggelse netop for tiden arbejdede på denne sag der havde hans fulde sympati, og som han derfor skulle have i erindring. Indstillingen tiltrådtes.

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 19, september 1898.

Villaen Bjerregårds Sidevej 5 er opført 1898. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Socialdemokratisk søndagsskole for børn.

Socialdemokratisk Forening for Valby og Omegn vil genoprette sin søndagsskole fra den 1. oktober for arbejdernes børn. Der skal gives undervisning i fag som ikke bydes i almueskolerne, hvorved den altså bliver et supplement til  disse. Fagene bliver litteraturhistorie, fysik, sundhedslære og sang.

Flere dygtige lærerkræfter har tilsagt deres bistand. Skolen får lokale i Valby Kro og vil blive ledet af dekokrationsmaler Sigvald Kristensen og hustru. Undervisningen bliver gratis. Vi opfordrer partifæller i Valby til at lade deres børn besøge denne skole. A. H. 

Social-Demokraten 24. september 1898.


Sygt kød.

Hvad der bydes Københavns Arbejderbefolkning.

I går har Sundhedspolitiet konfiskeret to tuberkelsyge oksekroppe og en selvdød hestekrop, tilhørende slagtermester Hans Christensen fra Valby, der har udsalg i en butik ved Nikolaj Tårn.

Den selvdøde hestekrop ankom hertil ved middagstid med jernbanen. Da det her posterede Sundhedspoliti fandt den mistænkelig, blev den øjeblikkelig beslaglagt, og kødet anbragtes i et skur indtil dyrlægen har afgivet sit skøn.

Et par timer senere, ved 3-tiden, havde hr. Christensen det uheld at få de to oksekroppe konfiskeret, som han forsøgte at smugle fra slagteriet i Valby til butikken ved Nikolaj Tårn.

En af hr. Christensens svende, der i strygende karriere kom kørende med kødet ad Enghavevej, blev her stoppet af en sundhedsbetjent. På dennes spørgsmål om, hvor det tuberkelsyge kød skulde hen, svarede svenden synlig befippet: “Ind til butikken," og han føjede forbavset til: “Hvad, er Sundhedspolitiet ikke i dag til begravelsen i Roskilde?"

Det lader altså til, at slagteren har anset sig tryg i forventning om, at størsteparten af politiet var udkommanderet til dronningens bisættelse.

Hele læsset kørtes op på politikammeret. Af de to oksekroppe manglede nogle småpartier, der formodentlig allerede er solgt til Valbys beboere. Endvidere var der en hel sæk fuld af kødstumper af størrelse som en hånd, der antagelig har været bestemt for en pølseslagter. De værst befængte tuberkelpartier havde slagteren været så forsigtig at fjerne, og skønt kødet havde et mørkt og uappetitligt udseende, var det for usagkyndige vanskeligt at opdage, at det var sygt. Men den tilkaldte dyrlæge erklærede det for utjenligt til menneskeføde, og hele partiet, der antagelig har en salgsværdi af ca. 900 kr.. kørtes til destruktionsanstalten i stedet for til det oprindelige bestemmelsessted: københavnernes suppegryder. 

Slagtermester Hans Christensen vil nu blive tiltalt ved politiretten for sin skandaløse tilsidesættelse af hensynet til sine medmenneskers sundhed.

Social-Demokraten 16. oktober 1898.

Valby Langgade 24. Opført 1897. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar