lørdag den 11. september 2021

Valby Tidende nr. 124, april-december 1890

Et uvidende sogneråd.

Sognerådet for Hvidovre Sogn synes at stå i et noget fjernt forhold til valglovens bestemmelser om valglisternes eftersyn.

Valgloven foreskriver, at valglisten skal ligge til almindeligt eftersyn hver dag fra den 1. til den 8. marts, begge dage indbefattede. Men sognerådet i Hvidovre bekendtgjorde, at listen lå til eftersyn “hver søgnedag" Kl. 9-3 på sognerådskontoret, om søndagen var valglisten gemt. Skulle sognerådet til barselgilde eller hvad var grunden? Tiden på dagen var selvfølgelig uheldig valgt fordi man derved udelukker arbejderne fra eftersynet, og dette bliver da ikke som bestemt i loven almindeligt eftersyn.

Valglovens § 11 pålægger klart og bestemt sognerådet før fremlæggelsen at berigtige og fuldstændiggøre valglisten samt i tvivlstilfælde at indhente oplysninger. Hvor fuldstændig det Hvidovre Sogneråd har sine sager i orden, viser et enkelt eksempel. En vælger, der for 18 år siden flyttede til Valby, opførtes den gang med sin daværende alder, 39 år, på valglisten. Siden den tid har han år for år stået opført som 39 år, ja selv efter døden stod endnu på valglisten N. N. 39 år. Det er sognerådets pligt at sørge for, at al tvivl om at være påført eller ikke påført valglisten undgås. Om denne pligt synes sognerådet at være uvidende. Der findes fx i Valby ca. 550 vælgere, fordelte på 21 forskellige gader og veje, hver igen med nummererede ejendomme. Det ligger da temmeligt nær i lighed med hvad der sker andetsteds, at anføre vælgernes bopæl (gade eller vej og husnummer), men så betænksom er sognerådet ikke, det anfører blot arbejdsmand Jens Hansen, Valby, og dermed slut. Bor der nu fx to arbejdsmænd Jens Hansen i Valby, og der kun findes en opført på valglisten, hvilken er da påført og hvilken er udeladt, hvilken Jens Hansen har stemmeret på valgdagen og hvilken har sognerådet ved sin sløjhed snydt for sin valgret? Heller ikke det véd det Hvidovre sogneråd.

Til næste år har vi i tiden 1. - 8. marts to søndage. Hvad er da sognerådets mening? Skal det ud begge søndage og skal vi nøjes med at se valglisten 7 dage, mens man alle andre steder i landet har den fremlagt i 9 dage? Hvis i det hele taget sognerådet ved noget, vil det glæde mange af kommunens beboere at få lidt større indblik i sognerådets mærkelige måde at være på.

En socialdemokrat.

Social-Demokraten 1. april 1890.

Rosengården, Rughavevej med Gammel Køgevej, 1890. Københavns Museum.

Arbejdsnedlæggelse i snedkerfaget.

Gelændersnedkerne har i går nedlagt arbejdet hos snedkermester P. Larsen, Valby Langgade 48. Tilgang hertil såvel som til snedkermester Bondesen i Valby frabedes, idet begge disse mestre har nægtet at underskrive den priskurant der er underskrevet af de øvrige mestre i faget.

Bestyrelsen for Gelændersnedkernes fagforening

Social-Demokraten 2. april 1890.


Stagnation i Valby.

I Valby eksisterer et blad der hedder "Valby Ugeblad" og som en gang om ugen til skræk og advarsel for alle de valbyboere udsender et nummer. I flere år har kommunal- og grundejerforeningen støttet bladet med 40 kr. om året; nu er disse 50 kr. truede, idet man påtænker at give dem til søndagsskolen i stedet for. I den anledning jamrer ugebladet sig og mener, at når det engang afgår ved døden, da vil det for Valby betyde det samme som "vandalisme og stagnation i Valbys åndelige liv."

Hvem skulle ha' troet det.

Aftenbladet (København) 22. april 1890.


Selvmordsforsøget på Valby Bakke.

Den unge mand der onsdag morgen fandtes hårdt såret på Valby Bakke, har gjort ikke mindre end tre forsøg på at tage livet af sig.

Med en enløbet pistol har han først skudt sig i brystet, ladet pistolen påny og affyret den mod sin tinding og endelig ladet om igen og skudt sig en tomme nedenfor det andet sår. I går var hans tilstand ikke helt håbløs.

Den unge mand er værkfører på maskinfabrikanterne Nielsen & Winther, Blegdamsvej og er 33 år gammel. Det er rimeligvis kærestesorg der har taget modet fra ham.

Aftenbladet (København) 24. april 1890.


Arbejdsnedlæggelse i Snedkerfaget.

Gelændersnedkerne har nedlagt arbejdet hos snedkermester P. Larsen, Valby Langgade 48. Tilgang hertil såvel som til snedkermester Bondesen i Valby frabedes.

Gelændersnedkernes Fagforening.

Social-Demokraten 9. maj 1890.


Oppustet kalvekød.

En slagtersvend fra Valby falbød i lørdags i forskellige huse her i staden kød af en spæd kalv. Dette kød viste sig at være oppustet og at mangle det lovbefalede stempel fra sundhedsvæsenets kødkontrol. Slagtersvendens kødhandel blev stoppet af politiet, der attraperede ham og indgav rapport om det passerede.

Morgenbladet (København) 22. juli 1890.


Ny brandpost i Valby.

På det lille torv ved Valby Kro har sognerådet ladet grave en 36 fod dyb og 6 fod bred brønd som i ildebrandstilfælde skal kunne afgive den fornødne vandmængde. At Valby ikke har et vandværk er så meget mærkeligere som omtrent alle brøndene i byen en varm sommer er fuldstændig udtørrede.

Aftenbladet (København) 29. juli 1890.


Karrusel.

I Valby har en driftig mand, hr. Mortensen, opstillet en karrusel som i pragt og elegance overgår alle sine kolleger. Hestene er usædvanlig smukt udskårne. Belysningen strålende, ikke mindre end fem og halvfemsindstyve lamper er tændt på en gang. Karrusellen trækkes af to små norske heste og musikken leveres af et flot orkestrion. Hr. Mortensen gør gode forretninger.

Aftenbladet (København) 18. august 1890.


Løbsk hest.

En for en øltappervogn forspændt hest løb i går middags løbsk ned ad Valby Bakke. Ved Pile Alle ville kusken springe af for at standse hesten, men var så uheldig at snuble, hvorved han brækkede det ene ben. Han blev i droske kørt til Frederiksberg Hospital.

Aftenbladet (København) 19. september 1890.


Klapjagt i Valby,

Samtlige lodsejere i Valby samledes i går til klapjagt, hvortil en del københavnske nimroder var indbudt. Jagten som ikke var begunstiget af vejret, gav et udbytte af 12 harer, 4 agerhøns, 5 stære, 1 due og nogle småfugle. Efter fællesspisning i Valby Kro stilledes hele udbyttet til auktion der gav den fabelagtige indtægt af 165 kr. Da indtægten anvendes til asylet i Valby, var købelysten stor. Som eksempel kan anføres at der blev budt 10 kr. 50 øre for en hare, 4 kr. for en høne, osv. En tikroneseddel som også kom under hammeren, gik op til 19 kr.

Aftenbladet (København) 8. oktober 1890.


Salg af ukontrolleret kød.

Imod en en Smedestræde i Valby boende slagtermester er der rejst tiltale i anledning af at han har handlet med kød der ikke var stemplet af kødkontrollen. Tiltalen er rejst af Københavns politi.

Aftenbladet (København) 12. december 1890.


En gendarm på krigsstien.

Valby har et nyt gendarmresultat at opvise.

Det var i søndags ude ved Damhussøen, hvor der var travlt med isningen. En af de blå soldater spankulerede frem og tilbage for at holde den nødvendige orden og han frøs bitterlig på sin post.

En medlidende arbejder tilbød den forfrosne mand en dram. Den blev modtaget, smagte herligt og flere fulgte snart efter. Den stakkels gendarm fik så mange, at han blev ganske fuld og faldt ned ad den tre alen høje skrænt ned på isen, hvor man til alt held for gendarmen endnu ikke havde iset.

Hjælpsomme hænder hejsede ham op igen. Men da en vognmandskusk for spøg kaldte ham en dunk, blev han meget vred og ville notere kusken. Sin blyant havde han imidlertid kastet bort, men en velvillig sjæl leverede ham en stang skrå, og men den malede han op i sin rapportbog.

Ovenpå den bedrift fik han sig et par ekstra slurke, men så var han også meget medtaget og ganske uhyggelig at se på. Han blev da læsset op på en isvogn, efter at man på hans ryg med kridt havde noteret, at han hørte hjemme i 4. dragonregiment.

Den hårdt medtagne mand kom endelig til Valby hvor han straks begav sig ind i et hus og erklærede manden for anholdt for at have skrevet falske veksler. Den uskyldige mand protesterede vekslerne på det kraftigste, gendarmen brugte næverne, og konen i huset der ville komme sin mand til hjælp, fik en knyttet hånd lige i ansigtet.

Så gik der bud efter politiet som med en vogn transporterede den blodtørstige kriger til gendarmstationen. Der fik han lov til at sove sin rus ud, og den næste dag afleveret til korpset for at få sin dom.

Det er nok ikke altid pålidelige folk, som hr. Bahnson lader gå om med skarpladte revolvere i lommen.

Aftenbladet (København) 24. december 1890.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar